Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 80-річчя від дня народження М. С. Сядристого (1937), українського майстра мікромініатюри, народного художника України

 

imageМикола Сядристий – всесвітньовідомий майстер мікромініатюр, народний художник України, філософ, поет, незалежний історик. Майстер спорту СРСР, абсолютний чемпіон України з підводного спорту.

Народився 1 вересня 1937 року на Слобожанщині. Навчався в Харківському художньому училищі. Вищу освіту здобув у Харківському сільськогосподарському інституті імені В. В. Докучаєва. З 1960 по 1967 рік працював агрономом на Закарпатті, з 1967 по 1974 – інженером у науково-дослідному інституті Академії наук України.

Створенням мікромініатюр займається понад 50 років. Всі мікромініатюри виконує тільки вручну за неповторною для кожної роботи технологією. Автор книг «Чи важко підкувати блоху» (1966), «Таємниці мікротехніки» (1969).

Роботи М. Сядристого обійшли майже весь світ, а його творчість затвердила появу нового терміну – «мікромініатюра». За плечима майстра - 13 всесвітніх і 65 персональних виставок. Частина його робіт зберігається в музеї мікромініатюр у Князівстві Андорра, ще частина – в угорському містечку Сентедре, 15 мікромініатюр – у Московському політехнічному музеї, найбільша колекція творів художника представлена на постійній виставці мікромініатюр у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику. 

Людина різносторонніх інтересів та енциклопедичних знань, Микола Сядристий протягом багатьох років досліджує за першоджерелами витоки та сутність тоталітарних режимів, а також механізм захоплення та узурпації влади. Частина досліджень стала основою виставки, присвяченої голодоморам в Україні, яка демонструвалась у 20 обласних центрах України, а також в Угорщині та Греції. Нині на виставці мікромініатюр Миколи Сядристого діє виставка «Історико-політичні витоки комуно-фашистського терору і Голодоморів у ХХ столітті – в Україні зокрема». В експозиції представлені цитати з першоджерел – творів, переписок: Карла Маркса, Володимира Леніна, Йосипа Сталіна, Адольфа Гітлера та їх сучасників, цитати зі спогадів людей, що пережили голодомори в Україні, світлини лихих часів.

image

У 2016 році вийшла робота Миколи Сядристого «Коммуно-мраксизм: ловушка дьявола для рабов», яка викликала  великий суспільний резонанс. У 2017 році побачило світ науково-популярне видання «Молох ленінізму. Ідеологія державного терору».

З нагоди 80-річчя від дня народження Миколи Сядристого у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжково-ілюстративну виставку. В експозиції представлені науково-популярні видання «Чи важко підкувати блоху» (1966), «Таємниці мікротехніки» (1969), збірки поезії Миколи Сядристого «Мить» (2013), «Погляд крізь час» (2016), а також бесіди та інтерв’ю з видатним митцем сьогодення.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань з даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 29 серпня – 15 вересня 2017 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД