Вівторок, 23 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 70-річчя від дня народження С. А. Гальченка (1947), українського літературознавця, критика

 

image

Сергій Анастасійович Гальченко – народився 12 серпня 1947 р. (с. Пустовійти Миронівського району Київської області) — український літературознавець, критик,  кандидат філологічних наук, заслужений працівник культури України. Закінчив філологічний факультет Національного педагогічного у-ту імені М. П. Драгоманова.

 З 1982 року працює в Інституті літератури ім. Т.  Г.  Шевченка НАН України, обіймаючи в різний час посади молодшого наукового співробітника, вченого хранителя фондів, завідувача відділу рукописних фондів і текстології. У 2000 – 2005 рр. — директор Національного музею Тараса Шевченка (м. Київ).

З 2005 року — заступник директора Інституту літератури ім. Т. Г.  Шевченка НАН України.

Як співробітник Інституту літератури Сергій Гальченко був секретарем редколегії зібрання творів П. Г. Тичини у 12 томах та упорядником двох томів. Брав участь у підготовці повного зібрання творів Т. Г. Шевченка, був членом редколегії і комісій по спадщині письменників В. Мисика, М. Івченка, П. Усенка, М. Драй-Хмари та ін. Сергій Гальченко підготував до друку безліч книжок про Т. Шевченка, В. Винниченка, В. Сосюри, Остапа Вишні, П. Тичини, М. Драй-Хмари, М. Івченка, В. Стуса.

Aвтор сценаріїв і ведучий теле- і радіопрограм літературно-мистецького спрямування («Музеї України», «Скарби літературних архівів»). У 2000 – 2010 рр. працював над виданням спадщини Т. Шевченка, здійснив ряд факсимільних та інших оригінальних видань. Альбом-каталог «Повернені шевченківські раритети» (2010) здобув високу оцінку фахівців-шевченкознавців.

Досліднику присуджено почесне звання «Заслужений працівник культури України» (2001); відзначено почесною Грамотою Верховної Ради України (2006). У 2012 р. за високі трудові досягнення Гальченко С. А. отримав почесну нагороду Міжнародного Академічного Рейтингу «Золота Фортуна» – медаль «20 років Незалежності України».

Сергія Гальченка можна сміливо назвати людиною-архівом, людиною-музеєм. Його унікальна здатність збирати і зберігати в музеях та архівах духовні цінності, здається, не має собі рівних. Пошуки С. Гальченка не обмежувалися лише територією України: його архівні мандрівки (археографічні експедиції) сягали далекого Заполяр’я, де вченому пощастило віднайти рукописи Остапа Вишні та інших репресованих українських письменників, але й до Сполучених Штатів Америки, Канади, звідки він привіз унікальні рукописи, документи українських письменників і діячів науки та мистецтва.

До 70-річчя від дня народження С. А. Гальченка (1947), українського літературознавця, критика в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого було підготовлено книжкову виставку. Експозиція вміщує найвідоміші роботи літературознавця та статті з періодичних видань про його життєвий і творчий шлях.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань автора  радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 11 28 серпня 2017 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД