П’ятниця, 3 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«Той, що досяг верховин...»

(до 80-річчя від дня народження О. В. Мишанича (1933–2004),
українського літературознавця, фольклориста
)

  

image«Українознавство на нинішньому

етапі чекає на добрих робітників.

Умови для них створено, час

працює на них, і всі вони

переконані, що українська

національна ідея таки

спрацювала, її лише треба наповнити

конкретним змістом».

 

О. В. Мишанич

 

Олекса Васильович Мишанич народився 1 квітня 1933 р. на Закарпатті у багатодітній родині. У 1956 р. юний Олекса закінчив Ужгородський державний університет, де на філологічному факультеті слухав лекції видатних учених, зокрема П. П. Пономарьова, який зумів прищепити майбутньому науковцю любов до наукового пошуку, ввів у захоплюючий світ літературознавства. По закінченні університету О. Мишанич працював у редакції художнього мовлення обласного радіо, де займався підготовкою літературних передач.

1958 р. Олекса Васильович вступив до аспірантури Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка АН України і відтоді незмінно працював у цій авторитетній науковій установі. У 1962 р. Олекса Мишанич захищає кандидатську дисертацію «З історії розвитку української літератури Закарпаття в ХVІІ–ХVІІІ ст.» (окремою книжкою видана в 1964 р.).

Понад 10 років, починаючи з 1966, редакційна колегія під керівництвом члена-кореспондента НАН України Євгена Кирилюка працювала над 50-томником Івана Франка. Олекса Васильович був одним із редакторів та організаторів цього видання і сам упорядкував вісім томів. У 1988 р. Олексу Мишанича за розробку наукових принципів, упорядкування, підготовку текстів зібрання творів І. Франка у 50 томах та коментарі до них було удостоєно Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка.

Одним із основних напрямів наукового доробку літературознавця стало дослідження давнього українського письменства – найскладнішої ділянки літературознавства, яке зусиллями Олекси Васильовича збагатилось низкою глибоких праць теоретичного і прикладного характеру. Коли Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України розпочав роботу над десятитомною «Історією української культури», О. В. Мишанич запропонував нову концепцію історії української давньої літератури.

Сфера наукових інтересів Олекси Васильовича була надзвичайно широкою: давня, нова і новітня українська література. Літературний процес рідного Закарпаття, література українців-русинів Чехії, Словаччини, колишньої Югославії, зв'язок літератури і фольклору, теоретичні засади української науки про літературу, текстологія були предметом особливої уваги дослідника. Знаними далеко за межами України стали його монографії: «Григорій Сковорода і усна народна творчість» (1976), «Від підкарпатських русинів до закарпатських українців» (1991), «Карпати нас не розлучать» (1993), «Митрополит Йосип Сліпий».

Також невтомний учений доклав чимало зусиль для консолідації світового українства. О. В. Мишанич брав участь у роботі понад 30 міжнародних наукових конгресів і конференцій (у США, Англії, Італії, Югославії, Чехії, Словаччині, Польщі, Росії, Білорусі).

Крім науково-дослідної, Олекса Васильович провадив організаційну і педагогічну роботу. У 1992–1996 рр. О. В. Мишанич був заступником Голови ВАКу України. Чимало уваги приділяв О. Мишанич науково-організаційній роботі як заступник академіка-секретаря Відділення літератури, мови та мистецтвознавства НАН України, а також керівник відділу давньої і класичної української літератури Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України.

Держава високо оцінила творчу діяльність вченого: він Заслужений діяч науки і техніки України (1997), лауреат Премії ім. О. Білецького (2003), його нагороджено орденом «За заслуги» ІІІ ступеня (2001).

До 80-річчя від дня народження видатного вченого в Національній парламентській бібліотеці України розгорнуто книжкову виставку «Той, що досяг верховин...». На виставці представлено окремі видання наукових праць і досліджень Олекси Мишанича, матеріали про життєвий і творчий шлях науковця, окремі статті з різних видань, матеріали наукових конференцій.

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань цієї тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Набережно-Хрещатицька, 1, загальний читальний зал.

Термін експонування: 1–14 квітня 2013 р. 

 

Інформація підготовлена відділом СКД