Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу прихильників книги «Субота у Бегемота»  

Зустріч з мистецтвознавцем Петром Нестеренком.

Тема: Український екслібрис

 

image10 червня 2017 року  члени клубу зустрічалися з українським мистецтвознавцем, президентом Українського екслібрис-клубу, кандидатом мистецтвознавства Петром Нестеренком. Його виступ був присвячений історії українського екслібриса і сягав періоду від ХVІ ст. до наших днів.

Екслібрис як символічний знак власника книг свідчить про належність людини не лише до цивілізованого суспільства, а й до вибраного середовища – інтелектуального. Особливість екслібриса як символу полягає в його високому естетичному вимірі, витонченій манері виконання, притаманній мистецтву мініатюри. Одне із визначень екслібриса – високомистецький ярличок або він’єтка з ім’ям власника і зображення чогось такого, що характеризує особу власника, його інтереси, улюблену справу.

Розглядаючи розмаїття екслібрисів, його різновиди, тлумачення текстів, науковець переконливо довів, що в історико-художньому контексті мистецтво екслібриса є оригінальним і досі мало дослідженим пластом української історії та культури. 

Велика кількість слайдів із зображенням екслібрисів, монографічне дослідження Петра Нестеренка «Історія українського екслібриса» (К., 2016) та каталог «Київ в екслібрисі» (К., 2010) стали вагомим доповненням виступу.

Тема українського екслібриса викликала підвищений інтерес у добре обізнаних з книгою членів клубу.

Наприкінці зустрічі Петро Нестеренко  передав НБУ ім. Ярослава Мудрого каталог «Київ в екслібрисі» з дарчим написом.

 

Інформацію підготовлено відділом СКД  НБУ ім. Ярослава Мудрого