П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

До 110-річчя від дня народження В. Я. Дашкевича (1907–1988), українського етнографа, фольклориста 

 

image

Всеволод Якович Дашкевич народився 6 червня 1907 року на Волині.

У 1926 році закінчив Харківський інститут народної освіти. Наукову діяльність Всеволод Дашкевич розпочав у Харкові. Однією з перших наукових розвідок з етнографії стала праця «До питання про заложних тварин в уявленнях українського народу».

1942 року в Ленінградському університеті молодий науковець блискуче захистив кандидатську дисертацію «До питання про фольклор в художній творчості Гоголя». Його висока професійна ерудиція, знання 16 іноземних мов (німецької, французької, англійської, грецької, латинської, італійської, угорської, румунської, сербської, болгарської, чеської, польської, арабської, іспанської, татарської та литовської), новаторський підхід до розробки оригінальних тем етнографії та фольклористики, публіцистичний дар журналіста –глибоко шанувалося його сучасниками.

У лютому 1945 р. Всеволоду Яковичу Дашкевичу було присвоєно звання члена – кореспондента АН УРСР.

imageТематика основних робіт науковця свідчить про широту його інтересів: «Досвід реставрації елементів половецького епосу», «Псевдосхідні сюжети у світовому фольклорі»; «Огляд української етнографії», «Народна медицина на Україні», «Історія науки у Давній Русі», «З взаємостосунків давньої писемності до фольклору»; «Історія української етнографії» та інші.

Дашкевич був єдиним з українських радянських етнографів, який працював над темами народної етики та звичаєвого права. Йому належить перша в радянській фольклористиці спроба дослідити народну пісню шляхом повторних записів тих самих осіб у часовому діапазоні 20 – 30 років XX століття («Пожовтневі зміни в пісенних текстах»). Заслуговують на увагу та залишаються унікальними лінгвістичні студії Дашкевича «З досліджень над географією мовних явищ в межах одного села». Не можна оминути увагою такі праці вченого, як «Бібліографічний покажчик літератури з української етнографії», «Історія етнографії населення не слов'янського походження, що живе на Україні», «Огляд української етнографії й антропології», «З джерел до етнографії Західної України», «Порадник етнографа», «Українська народна ветеринарія», «Народні знання слов'ян», «Східне слов'янство як одне з вогнищ світової культури», «До вивчення народних знань», «До вивчення народної ветеринарії» та багато інших.

Наукова спадщина В. Я. Дашкевича налічує понад 100 друкованих праць з етнографії, фольклористики та діалектології, рукописні твори та численні статті в газетах і журналах. Праці вченого не втратили своєї актуальності, що свідчать про талант автора, його здібність шукати нові шляхи в науці та окреслювати важливі проблеми.      

Науковий доробок В. Я. Дашкевича зберігається в Інституті мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України.

До 110-річчя від дня народження В. Я. Дашкевича, українського етнографа, фольклориста Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого організувала книжкову виставку «До 110-річчя від дня народження В. Я. Дашкевича (1907–1988), українського етнографа, фольклориста».

В експозиції представлено наукові праці та документи про дослідницьку діяльність В. Я. Дашкевича.

На виставці представлено документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул.Набережно-Хрещатицька, 1; 4 поверх

Термін експонування: 1 8 червня 2017 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД