П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

До 60-річчя від дня народження Б. М. Бенюка (1957), українського актора, педагога, політичного та громадського діяча, народного артиста України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка

 

image

Богдан Михайлович Бенюк народився 26 травня 1957 року на Івано-Франківщині.

У 1974 році вступив у Київський державний інститут театрального мистецтва імені І. К. Карпенка-Карого. Акторська кар’єра Богдана Бенюка розпочалася на другому курсі інституту. 1975 року він зіграв  у стрічці відомого українського кінорежисера і актора Леоніда Бикова «Ати-бати, йшли солдати». 1977 року – отримав свою першу театральну роль.

У 1978 році після закінчення навчання молодий актор працював у київському Театрі юного глядача. З 1980 року Богдан Бенюк – актор Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка, протягом багатьох років серед повідних акторів.

imageУ 1989 – 1994 роках, не припиняючи роботу в театрі, Богдан Михайлович працював викладачем в Київському державному інституті театрального мистецтва імені І. К. Карпенка-Карого. Вів розважальні телепрограми – «Шоу самотнього холостяка» на Першому національному каналі та «Біла ворона» на телеканалі «1+1».

У 2000 році разом з театральним продюсером і режисером Мирославом Грінішиним і актором, колегою по театру ім. І. Франка Анатолієм Хостікоєвим створив театральну компанію «Бенюк і Хостікоєв».

Серед театральних ролей Богдана Бенюка – Калитка («Сто тисяч» І. Карпенка-Карого), Щирий («Момент» В. Винниченка), Бегемот («Майстер і Маргарита» М. Булгакова), Юркович («Талан» М. Старицького), Цахес («Крихітка Цахес»   Е. Гофмана), Швейк («Пригоди бравого вояка Швейка» Я. Гашека),

ін. Знявся більше як в 60 фільмах: «Ати-бати, йшли солдати» (1976), «Жіночі радості і печалі» (1982), «Дама з папугою» (1988), «Капітан Крокус» (1991), «Голод-33» (1991), «Золоте курча» (1993), «Чорна Рада» (2000) та інші.

Б. М. Бенюк – заслужений артист УРСР (1988), народний артист України (1996), лауреат Державної премії України імені Олександра Довженка (1998), лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (2008), кавалер Ордена «За заслуги» III та II ступенів (2010), двічі лауреат театральної премії «Київська пектораль»(за роль Юркевича у виставі «Талан» М. Старицького (1994) та роль Собакевича у виставі «Брате Чичиков» за М. Гоголем (2001).

Богдан Михайлович Бенюк – політик, народний депутат України 7-го скликання.

Влітку 2016 року актор приєднався до патріотичного флешмобу «Я Люблю Свою Країну», опублікувавши відеозвернення, в якому розповів за що любить Україну.

З нагоди 60-річчя від дня народження Б. М. Бенюка (1957), українського актора, педагога, політичного та громадського діяча Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого організувала книжкову виставку «До 60-річчя від дня народження Б. М. Бенюка (1957), українського актора, педагога, політичного та громадського діяча, народного артиста України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка».

В експозиції представлено документи про життєвий і творчий шлях видатного актора і політичного діяча. Монографії, статті та публікації розкривають творчий внесок Богдана Бенюка в розвиток сучасного українського театрального та кіно-мистецтва. Численні інтерв’ю з Богданом Бенюком зі сторінок преси знайомлять відвідувачів книжкової виставки з його здобутками в творчій та політичній діяльності, роздумами актора і політика про процеси в суспільстві в контексті війни на сході України та про ситуацію в українському політикумі.

На виставці представлено документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1; загальний читальний зал

Термін експонування: 25 травня 12червня 2017 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД