Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

До 120-річчя від дня народження Мар’яна Крушельницького (1897–1963), українського актора театру і кіно, театрального режисера, педагога, народного артиста

 

image

Мар'ян Михайлович Крушельницький народився 18 квітня 1897 року в сім'ї небагатих галицьких селян. Навчався в Тернопільській українській гімназії.

Сценічну діяльність молодий актор розпочав 1915 р. в українській трупі «Тернопільські Театральні Вечори». Подальша діяльність Мар'яна Крушельницького була пов’язана з Львівським українським театром товариства «Руська Бесіда».

Наприкінці 1923 року театр товариства «Руська Бесіда» було ліквідовано, а згодом у Галичині закрили всі українські культурні заклади. Крушельницький виїжджає до Праги, вступає на філософський факультет Празького університету.

У 1924 році їде в Українську РСР, вступає до театру «Березіль», де працювали такі видатні діячі театрального мистецтва, як режисер-постановник і художній керівник театру Лесь Курбас, актори Амвросій Бучма, Данило Антонович, Наталія Ужвій та інші.

Першою режисерською роботою Мар'яна Крушельницького стала постановка п'єси «Квадратура кола» на сцені театру «Веселий Пролетар» у Харкові 1928 року.

Після звільнення і арешту Леся Курбаса, починаючи з 1933 року, він очолював художнє керівництво театру «Березіль» (нині – Харківський академічний український драматичний театр ім. Т. Г. Шевченка).

З 1936 р. Мар'ян Михайлович займався педагогічною діяльністю. З 1946 р. викладав у Харківському театральному інституті. З 1952 року працював у Київському інституті театрального мистецтва ім. І. К. Карпенка-Карого, викладав курс режисури та майстерності актора.

У 1952–1963 роках  Мар'ян Крушельницький – актор і головний режисер Київського академічного драматичного театру імені Івана Франка. Працюючи в Києві, він досяг розквіту акторської і режисерської майстерності.

З 1926 р. знімався в кіно, зокрема в фільмах: «Ягідка кохання», (1926, реж. О. Довженко), «Мартин Боруля» (1953, реж. О.  Швачко), «Суєта» (1956, реж. М. Афанасьєва) та ін.

Як актор відзначався реалістичною, витонченою характеристикою образів, яскравим народним гумором., з  успіхом виконував як трагедійні, так і комедійні ролі.    

Нагороджений двома орденами Леніна, орденом Трудового Червоного Прапора, медалями, двічі лауреат Сталінської премії (1947, 1948).

Помер Мар'ян Михайлович Крушельницький 5 квітня 1963 року, похований в Києві.

До 120-річчя від дня народження Мар’яна Крушельницького, українського актора, режисера, народного артиста Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого організувала книжкову виставку «До 120-річчя від дня народження Мар’яна Крушельницького (1897–1963), українського актора театру і кіно, театрального режисера, педагога, народного артиста».

В експозиції представлено документи про життєвий і творчий шлях видатного театрального актора і режисера. Монографії та наукові статті розкривають вплив Мар’яна Крушельницького на розвиток українського театрального мистецтва.

На виставці представлено документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2 поверх

Термін експонування: 18 – 30 квітня 2017 р.

 

 Інформація підготовлена відділом СКД