П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу «Бібліотека і Місто»

Зустріч з відомими києвознавцями

Марією Кадомською та Оленою Мокроусовою.

 

Засідання клубу 19 квітня  2017 року  зібрало  слухачів факультету дизайну Університету 3-го віку  та працівників бібліотек міста.

imageВідомі києвознавці –  мистецтвознавець Марія Кадомська  та історик архітектури  Олена Мокроусова, автори видання «Замок вздохов» (Київ : Кий, 2013) щедро поділилися з присутніми історією написання книги та  засвідчили, що  видання адресоване фахівцям у галузі архітектури, історії, всім знавцям Києва та любителям історичного минулого. Воно цікаве і сучасним архітекторам. Адже його головна тема – психологія відносин творця і замовника.

Унікальність книги полягає в тому, що листування архітектора із замовником вперше опинилося під пильним поглядом дослідників і стало поштовхом для широкого і глибокого оповідання не тільки про історію будівлі, але і про її власників і творців.

М. Кадомська і О. Мокроусова познайомили слухачів з біографіями домовласника Миколи Ковалевського, архітектора Павла Альошина та їхніх родин, історієюimage будівництва і самого листування з докладними коментарями. Втім, як зазначили доповідачі, тема книги виявилася значно ширшою за розповідь про один будинок – Замок Зітхань. Слідом за ними присутні занурилися в атмосферу київського суспільства початку ХХ століття, віднайшли чимало знайомих деталей і до смішного схожих з нашим часом ситуацій. 

Продовженням представлення видання стала розповідь Марії Кадомської та Олени Мокроусової про життя книги після публікації, про їхні подальші захоплюючі пошуки, знахідки і відкриття, про долі нащадків родини Ковалевських, які опинилися далеко за межами України.

Під час зустрічі було використано багатий відеоряд ілюстративних  матеріалів, що зберігаються у вітчизняних бібліотеках, архівах і музеях.

Наприкінці спілкування Олена Мокроусова провела невеличку вікторину, результати якої підтвердили неабиякий інтерес аудиторії до прослуханої теми.

Киянин, письменник Віктор Некрасов говорив: «будинки треба розглядати як книжки …». Якраз нинішня зустріч і  подарувала присутнім чудову нагоду познайомитися і з будинком, що має романтичну назву «Замок зітхань», і з ошатним книжковим виданням, і з його авторами Марією Кадомською та Оленою Мокроусовою.

На бібліотечному примірнику видання дослідниці залишили такий дарчий напис: «Любимой библиотеке с благодарностью за подвижническую деятельность, за активное продвижение новых книг, популяризацию достижений нашей отечественной культурной жизни».

 

Інформацію підготовлено відділом СКД НБУ ім. Ярослава Мудрого