Вівторок, 23 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Х Всеукраїнська науково-практична конференція

«Бібліотека і книга в контексті часу»

 

6-7 квітня 2017 року у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого за сприяння Міністерства культури України відбулася Х Всеукраїнська науково-практична конференція «Бібліотека і книга в контексті часу». Цьогорічна тема заходу – «Бібліотеки України в контексті євроінтеграційних процесів».

Активну участь у роботі конференції взяли представники Міністерства культури України, Проектного офісу секторальної децентралізації, обласних державних адміністрацій та відділів культури, керівники національних, державних, обласних, районних і міських бібліотек, представники бібліотек ВНЗ, провідні бібліотечні фахівці тощо. Загалом захід відвідало близько 150 учасників з усієї України. Варто відмітити, що значна кількість фахівців долучилися до роботи конференції вперше та мали гарну нагоду презентувати власний досвід.

З огляду на велику кількість учасників та заявлених доповідей, програма заходу була насиченою. Так, під час засідання «Реформа децентралізації як чинник структурних змін у публічних бібліотеках України», було розглянуто ряд актуальних питань, що торкалися: викликів та можливостей для бібліотек України в контексті євроінтеграції та реформи децентралізації; європейського досвіду для бібліотек України; особливостей децентралізації в культурі та прав громадян на бібліотечне обслуговування; тенденцій трансформації мережі публічних бібліотек і перспектив діяльності бібліотек та їхніх методичних служб у нових умовах та ін.

Мова йшла про суттєвий вплив культури на економічний розвиток та розвиток людського капіталу, про важливість побудови ефективної мережі закладів культури. Наголошувалося на вагомому значенні, яке відіграє сьогодні співпраця публічних бібліотек між собою та комунікація бібліотечної спільноти з Міністерством культури України.

Значну увагу також було приділено питанням координації та ефективності роботи бібліотек, їх інноваційній діяльності; досвіду участі бібліотек у міжнародних проектах та програмах; професійній компетентності бібліотекарів як одному з чинників успішного реформування галузі; формуванню нового іміджу публічної бібліотеки.

Процеси децентралізації впливають на функціонування бібліотек та вимагають удосконалення відповідної нормативно-правової бази, суттєвого поліпшення їх матеріально-технічної бази, вирішення питання поповнення бібліотечних фондів, застосування нових інформаційних технологій у  всіх бібліотечних процесах. Ці та ряд дотичних питань також обговорювалися на конференції, зокрема – під час круглого столу «Стратегія розвитку бібліотек України в умовах децентралізації». За підсумками його роботи учасники підготували спільні пропозиції з актуальних питань функціонування публічних бібліотек, котрі будуть надіслані до Міністерства культури України.

Два насичених дні роботи довели, що конференція «Бібліотека і книга в контексті часу» дійсно є професійним майданчиком для обміну досвідом, комунікації, налагодження та підтримки партнерських відносин. Участь у ній відкриває фахівцям з усієї України додаткові можливості для отримання відповідей на ключові у діяльності бібліотек питання.

Нам як організаторам було приємно чути схвальні відгуки та спостерігати за позитивними враженнями колег (особливо тих, хто долучився до роботи конференції вперше).

Дякуємо усім учасникам за небайдужість і активну позицію. У доповідях часто звучали поняття: «самовдосконалення», «діалог», «партнерство», «відповідальність», «своєчасність»… Маємо надію, що завдяки спільній роботі на конференції, нам вдалося зробити позитивний внесок до кращого майбутнього бібліотек, а отже – і до кращого майбутнього культурної сфери та нашої країни в цілому.