Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«До Всесвітнього дня захисту прав споживачів»

 

image

Щорічно, починаючи з 1983 року, 15 березня за рішенням ООН відзначається Всесвітній день захисту прав споживачів.

Датою для святкування цього дня було обрано історичний виступ американського президента Джона Кеннеді, в якому він назвав основні права кожного споживача. Це право на безпеку, на інформацію, на вибір і на захист своєї думки. Вони залишаються актуальними і в XXI столітті.

Україна першою серед республік колишнього Радянського Союзу прийняла Закон «Про захист прав споживачів». Для практичної реалізації Закону була утворена Державна інспекція з захисту прав споживачів, яка в 1992 отримала статус Державного комітету України у справах захисту прав споживачів. 

image

Процес становлення та формування системи захисту прав громадянина грунтується на статті 42 Конституції України, згідно з якою «держава захищає права споживачів, здійснює контроль за якістю і безпечністю продукції та усіх видів послуг і робіт».

Захист і нагляд за здійсненням в галузі прав споживачів здійснюють: Держпотребінспекція України, Антимонопольний комітет України, Державна житлово-комунальна інспекція.

Завжди можуть стати у нагоді численні неурядові організації, що опікуються питаннями захисту прав споживачів. Вони поділяються на громадські організації споживачів, правозахисні організації тощо. Від громадських організацій кожен споживач при потребі може безкоштовно отримати необхідну інформаційну і правову допомогу.

До Всесвітнього дня захисту прав споживачів Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого організувала книжкову виставку відповідного тематичного спрямування.

 Книжкова виставка презентує документи з питань захисту прав споживачів. Законодавчі матеріали, монографії та довідники визначають обов’язки виробника щодо надання інформації споживачеві та права споживачів у разі придбання ними товару або послуги неналежної якості; надають практичні рекомендації з питань захисту прав споживачів.

Документи, представлені в експозиції, допоможуть навчитись робити вдалі покупки та одержувати якісні послуги, визначати якість товарів та позитивно вирішувати споживчі проблеми.

Адже кожен з нас, незалежно від віку, статі чи соціального статусу, щодня опиняється перед вибором товарів та послуг. Від вміння правильно обирати товари та послуги залежить якість повсякденного життя людини та її здоров’я.

На виставці представлені документи і публікації із фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:  

вул. Набережно-Хрещатицька, 1, загальний читальний зал.

Термін експонування : 15 – 30 березня 2017 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД