Вівторок, 16 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу «Бібліотека і Місто»

Перегляд фільму «Михайло Грушевський»

з серії «Гра долі» студії «Віател»

(До 100-річчя  початку Української революції та створення

Української Центральної Ради)

 

image

14 березня 2017 року засідання клубу «Бібліотека і Місто» було приурочено до 100-річчя початку Української революції та створення Української Центральної Ради.

З метою вшанування подій та видатних учасників Української революції 1917 – 1921 рр.   гостям клубу було запропоновано переглянути фільм «Михайло Грушевський»,  який розповідає про долю окремої видатної людини на тлі буремної історії України.    

Березень 1917 року є знаменним в історії української державності.  3(16) – 4(17) березня було створено Українську Центральну Радупредставницький орган українських демократичних сил, яка очолила національно-демократичну революцію в Україні, виступила організатором і лідером національно-визвольного руху, що охопив широкі верстви населення.

Головою Української Центральної Ради було обрано Михайла Грушевського, одного  з найпотужніших і найпомітніших діячів в історичному просторі України.  Вчений, педагог, громадський діяч і творець української політичної нації. Його особисте життя було підкорено великій ідеї об’єднання українців двох імперій, а потім – творенню української самостійної держави.

Родина  М.  Грушевського – дружина Марія Сильвестрівна, донька Катерина, брат Олександр  – завжди були поруч у найтяжчі дні випробувань.

Документальна  кінострічка  була  створена  у  2016 році  кіностудією «Віател»  в  серії «Гра долі» і стала однією зі знакових подій ювілейного Року Михайла Грушевського.

Про роботу над створенням фільму, його творців, презентації, що вже відбулися,та їх резонанс розповіла директор студії, сценарист і продюсер Галина Криворчук. 

 

Інформація підготовлена відділом СКД НБУ ім. Ярослава Мудрого