П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

image

1 березня 2017 р. у Національній бібліотеці України ім. Ярослава  Мудрого відбувся тематичний вечір ”Німецька національна меншина. Вчора. Сьогодні. Завтра”, організований спільно з Центром німецької культури «Widerstrahl», добродійною громадською організацією, створеною за ініціативи етнічних німців Києва.

Учасників вечора привітав народний дитячий танцювальний колектив „Deutsche Quelle“, після чого гостям було запропоновано до перегляду документальний фільм ”Простір толерантності. Батьківщина в серці” про життя та традиції німецької етнічної меншини, яка проживає в Україні.

Директор Центру «Widerstrahl» Людмила Коваленко-Шнайдер розповіла про непросте минуле  німецької громади в Україні, її сьогодення та плани на майбутнє. Темі депортації німців була присвячена виставка нових книг і друкованих видань центру «Widerstrahl».

Перед присутніми виступила директор музею центру Людмила Шамрай, яка розповіла про діяльність закладу, зокрема, представила альбоми родоводів, підготовлені сім’ями – представниками німецької меншини. Окремо представили свої генеалогічні дослідження члени громади Леонід Лаукард та Володимир Петкау.

Широко була презентована культурна діяльність Центру: свої роботи привезли керівники клубів ”Школи третього віку німців Києва”. З цікавістю присутні розглядали виготовлені майстрами ляльки в національних костюмах окремих земель Німеччини,  різноманітні художні вироби і картини. Крім того, бажаючі мали можливість придбати пряники ручної роботи, випечені прихожанами лютеранської кірхи Св. Катерини.

Для учасників вечора було підготовлено книжкову виставку ”Німеччина: культура, традиції, побут” з фонду НБУ ім. Ярослава Мудрого та бібліотеки Гете-Інститу.

 

Інформація підготовлена відділом ДІМ