Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу прихильників книги «Субота у Бегемота».

Презентація книги-альбому Олександра Логвиненка

«Храм Воскресения Христова» (Київ, 2016)

 

image25 лютого 2017 р. на засіданні клубу відбулася презентація книги-альбому Олександра Логвиненка  «Храм Воскресения Христова» (Київ, 2016).

Ієрусалимський храм Воскресіння  Христова більш відомий як Храм Гроба Господнього.  Вважається, що він стоїть на тому місці, де, згідно зі Святим писанням, був розіп’ятий, похований, а потім воскрес Іісус Христос. В Храмі щорічно відбувається церемонія сходження Благодатного вогню. Головні права володіння і користування святинями Храму належать Ієрусалимському патріархату.

Сучасний Храм Гроба Господнього – це великий релігійний і архітектурний комплекс, що включає в себе Голгофу  з місцем Розп'яття, доволі велику  ротонду з великим  куполом, під яким безпосередньо розташовані Кувуклія, Кафолікон або соборний Храм, що є кафедральним для Патріархів Єрусалимської Православної Церкви, підземний храм святої рівноапостольної Єлени і декілька притворів. В межах Храму Гробу Господнього також розташовані декілька діючих  монастирів він включає низку допоміжних будов, галерей тощо.

Автор альбому Олександр Логвиненко, використовуючи слайд-ряд із власноруч зроблених фотографій, розміщених у книзі, запропонував присутнім разом увійти до храму і познайомитися з його святинями: колоною святого Вогню, каменем Помазання, піднятися 19-ма сходинками, що ведуть на Голгофу і самою Голгофою, каплицею Адама, ківорієм трьох Марій, кувуклією (Гробом Господнім), приділом Ангела та  іншими пам’ятками храму.    

Готуючи до друку пропонований матеріал, Олександр Логвиненко мав на меті видати книгу російською мовою (досі не було) на підсилення візуальних вражень, які паломник отримає у Храмі, з поясненнями до достовірно вивірених фотоілюстрацій.       

Особливістю видання є цілісний опис всіх шести християнських конфесій, які в даний час є в Храмі.

Авторські фотографії виконані протягом 2014-2015 рр. під час шести спеціальних експедицій в Ієрусалим.

Високу  оцінку книзі-альбому «Храм Воскресения Христова»  дав президент Української Асоціації письменників художньо-соціальної літератури Олександр Бакуменко та вручив Олександру Логвиненку почесну відзнаку Асоціації.

 

Інформація підготовлена відділом СКД НБУ ім. Ярослава Мудрого.