Вівторок, 16 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

П’яте засідання бібліотечних Шевченкознавчих студій


21 травня 2011 року відбулося п’яте (виїзне) засідання бібліотечних Шевченкознавчих студій на Черкащину, де серед розкішної природи розкинулись села, які нині відомі всьому світу: Моринці, Кирилівка (Шевченкове), Будище і Вільшана. Тут пройшли дитячі роки майбутнього поета. Сьогодні ці села об’єднані в Національний заповідник «Батьківщина Тараса Шевченка». Постійні учасники студій – бібліотечні та музейні працівники, кінематографісти – відвідали село Моринці, де побачили хату Тарасового дідуся – Якима Івановича Бойка. У цій хаті народилася мати Кобзаря, Катерина Якимівна. Поруч дідової оселі – хата Андрія Копія, де з’явився на світ маленький Тарас.


У селі Кирилівка, нині Шевченкове, ми побували в літературно-меморіальному музеї Т. Г. Шевченка, який знаходиться на території садиби, де пройшли дитячі роки поета. П’ять просторих музейних залів розповідають про часи, в які жив Тарас Шевченко, його дитинство та приїзди на батьківщину . Екскурсовод Дмитренко Ольга Іванівна захопила нас своїми оповідями. З її уст ми почули безліч цитат-відгуків друзів Шевченка, дослідників його творчості, критиків, уривки літературних творів. Серед експонатів нашу увагу привернули оригінальні речі сестри Катерини, брата Йосипа, стіл та ослін із хати батьків. Праворуч від музею знаходиться хатина батьків Тараса. Недалеко від хати, у саду – могила, в якій спочиває Тарасова мати. У цьому ж селі збереглася дяківська хата (збудована 1782 року), де малий Тарас два роки вчився у дяка Рубана і рік наймитував у дяка Богорського.


Наша екскурсія продовжилась у с. Будище, де розташовувалася літня садиба пана Енгельгардта. Саме тут ростуть велетенські дуби – свідки Тарасового дитинства, в дуплі одного з них, за переказами, Тарасик-козачок ховав свої малюнки.

Ми щасливі тим, що мали можливість вклонитися Моринській землі, яка дала людству великого Генія.

 

 

 

 

 



 

Інформація підготовлена відділом СКД