Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу «Бібліотека і Місто».

Презентація книги Ольги Друг

 «Липський гербовник». – Київ: Либідь, 2016.

 

image

26 січня 2017 року всі, хто завітав на засідання клубу «Бібліотека і Місто», мали чудову нагоду познайомитися з черговим виданням з серії «Твій Київ» видавництва  «Либідь» – «Липський гербовник» (2016 р.)

Автор – відомий києвознавець, історик, завідувач науково-експозиційного відділу «Київ у другій половині ХVІІ – на початку ХХ ст.» Музею історії Києва Ольга Миколаївна Друг,  як завжди професійно й захоплено, занурила слухачів у минуле нашого міста.

Розповідь торкалася старокиївських будинків, на яких збереглися герби – символічні архітектурні деталі, кожна з яких є унікальною. 

На сьогодні у різних куточках центральної частини Києва залишилося 14 споруд із родовими гербами колишніх власників. І шість з них зосереджено саме на Липках – віддавна аристократичному районі міста.image

Кілька будинків мають дещо подібні до гербів монограми з ініціалами їхніх власників. Не оминула увагою доповідач й інші розташовані поблизу пам’ятки історії та архітектури, які не мають генеалогічних акцентів, але безперечно заслуговують на увагу.

Супровідний ілюстративний матеріал допоміг побачити не лише загальний вигляд будівель, але й роздивитися зблизька елементи герба чи монограми. Саме це зробило екскурс в історію надзвичайно цікавим.

Чудовим напуттям усім читачам даного видання стали слова колишнього киянина, історика Миколи Анциферова, наведені наприкінці книги: «Чудово, коли до міста видимого прилучається невидимий образ міста колишнього.  Минуле, виринаючи крізь теперішнє, поглиблює наше сприйняття, робить його гострішим, суттєвішим, і нашому духовному зорові об’являється нове, доти заховане. Споглядання старого дому повертає нам світ, який бачив той дім юним, і воскреслий світ дає можливість бачити те, що перед тим було незримим …»

У залі були присутні студенти Київського національного університету культури і мистецтв, Київського  вищого професійного-технічного училища водного транспорту,  шанувальники історії Києва, працівники бібліотек міста. До їхньої уваги було запропоновано видання, в яких Ольга Друг виступала як автор або співавтор.

Щиро дякуючи знаному історику Києва за пізнавально-корисну зустріч, ведуча заходу Олена Погонець подарувала дослідниці ювілейну монету до 150-річчя Національної парламентської бібліотеки України (нині Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого).

 

Інформація підготовлена відділом СКД НБУ імені Ярослава Мудрого