Вівторок, 23 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Круглий стіл

 

«Сучасна українська драматургія як рушій українського театру»

 

20 січня 2017 року  в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся круглий стіл ВГО «Український клуб» за темою: «Сучасна українська драматургія як рушій українського театру». Ведучий заходу – голова правління Українського клубу Роман Кухарук.

Доповідач – Олександра Мазіна  розповіла присутнім про сучасну українську драматургію, її основні риси та відмінності від європейської драматургії.

Сучасна українська драматургія, за визначенням доповідача, перебуває в стані пошуку нових тем. Автори  звертаються  в своїх творах до історичного минулого,  досліджують людину і світ. Основним художнім засобом  творів є  внутрішній монолог героїв. Жанр представлено  трагікомедією, трагедією, історичною драмою, драматичною поемою, містерією тощо.

Часто українські драматурги зорієнтовані на європейський театр з його модерними експериментами, при цьому помітно втрачають національну самобутність. Така ситуація є наслідком і мовної проблеми в сучасному українському суспільстві, де відсутній україномовний театральний діалог як частина суспільної розмовної практики.

Під час засідання учасники круглого столу взяли участь у жвавій дискусії щодо стану сучасної української драматургії та висловили власну точку зору щодо її подальшого розвитку.


Інформація підготовлена відділом СКД