П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу шанувальників музики

« Душу музикою омий»

Тема: Логос історії музики. Таємниці життя і творчості

Йоганна Себастьяна Баха.

 

image15 січня 2017 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулося засідання клубу шанувальників музики, присвячене великому німецькому композитору, органісту, одному із творців світової музичної класики Йоганну Себастьяну Баху.

Доповідач доктор мистецтвознавства, професор Галина Побережна торкнулася різних періодів життя композитора, інтерес до творчості якого не втрачається вже більше двохсот років, а кількість любителів його музики зростає.

Цікава розповідь супроводжувалась відеоматеріалами та музичними творами Йоганна Баха, які вражали присутніх своєю силою та глибоким емоційним сприйняттям. 

image

Народився майбутній композитор у 1685 році в невеликому німецькому містечку Ейзенахе. Перші навички гри на скрипці він отримав від батька, скрипаля і міського музиканта. Хлопчик мав чудовий голос (сопрано) і співав у хорі міської школи. Ніхто не сумнівався в його майбутній професії: маленький Йоганн мав стати музикантом.

Але геніальна творчість композитора не була по-справжньому оцінена його сучасниками. Користуючись славою як органіст, він за життя не привернув належної уваги як композитор. Про його творчість не було написано жодної серйозної роботи, лише незначна частина творів була опублікована. Після смерті Йоганна Баха його рукописи припадали пилом в архівах, багато безповоротно загубилися, а ім'я композитора забулося.

Розповідь  Галини Побережної про видатного композитора,  мистецтво якого сповнене і філософських роздумів, і гострого драматизму, і глибокої скорботи, і простодушного гумору, викликала жвавий інтерес гостей клубу та бажання ще більше дізнатися про його творчий спадок.

Присутній у залі автор віршів і музики Денис Голубицький прочитав вірш, присвячений великому композитору Йоганну Себастьяну Баху.

На завершення зустрічі пролунала прекрасна молитва Баха–Гуно AVE MARI.