Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 90-річчя від дня народження Ю. К. Голобородька (1927—2009), українського прозаїка, журналіста

 

image

Юрій Костянтинович Голобородько народився 9 січня 1927 року в селі Новотягинці колишнього Херсонського району Миколаївської області, нині - Білозерського району Херсонської області. Нагороджений орденами Вітчизняної війни II ст., «За мужність», медалями «За трудову доблесть», «За перемогу над Німеччиною» та ін., лауреат обласної премії імені І. Кулика, а також удостоєний звання заслуженого журналіста України. Член Національної спілки письменників України з 1978 року.

У роки німецької окупації Юрій Костянтинович зазнав поневірянь, перебував у фашистських таборах. Після демобілізації з армії у 1956 році закінчив історико-філологічний факультет Дніпропетровського державного університету. Вчителював у сільських школах Дніпропетровщини і Херсонщини, працював редактором бериславської районної газети «Маяк» і херсонської обласної молодіжної газети «Ленінський прапор».

Перші літературні роботи Ю. К. Голобородька видрукувано 1947 року. До систематичної письменницької праці Юрій Костянтинович приступив на межі 1950 – 60-х років. Він працював практично в усіх основних прозових формах і понад сорок років письменницької діяльності звертався до ліричної мініатюри, оповідання, повісті, роману, жанру оповідання для дітей. Юрій Голобородько регулярно друкувався в багатьох провідних українських часописах, таких як «Вітчизна», «Дніпро», «Київ», «Прапор», «Донбас», «Ранок» тощо. З 1992 року редагував газету обласної ради ветеранів «Ветеран».

Автор збірок оповідань «Вчителю наш дорогий» (1961, у співавторстві), «Обрії пахнуть вітрами» (1966, у співавторстві), документальної повісті «Дороги в грозах» (1976), збірки оповідань «Таврійські пастелі» (1977), збірки нарисів (у співавторстві) «Вкарбовані у вічність» (1974) і «Герої твої, Херсонщино» (1980), роману «Великий лиман» (1987), повістей «І зостанеться в серці назавжди» і «Теплий вітер осені» (1995), книжки «Літопису тривожні сторінки» (1996), збірки акварелей «Безсмертники» (1997), книжок для дітей «Літо в Буркутах» (1998), «Лиманські билиці» (2001), повісті «Музика для себе» (2001), збірок «Королівське полювання» (2002) та «У років своя пам'ять» (2006), багатьох публікацій в колективних збірниках та альманахах.

Помітним внеском Ю. К. Голобородька в царину прози є розробка жанру акварелі, здійснена у збірках ліричної прози «Таврійські пастелі» та «Безсмертники».  Акварелі Юрія Голобородька - це ритмічні мелодійні малюнки, виконані виразним, соковитим,  часто персоніфікованим словом-пензлем, що випромінює розмаїту гаму романтично-асоціативних переживань. Інтонаційний пафос любові до всього, що оточує людей, виступає провідним чинником настроєвого сюжету акварелей.

Помер у Херсоні 3 травня 2009 року від тяжкої хвороби.

До 90-річчя від дня народження Ю. К. Голобородька (1927—2009), українського прозаїка, журналіста в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція вміщує літературу, що висвітлює життєвий і творчий шлях письменника, його найвідоміші твори.

На виставці представлено документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань автора радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 9  – 23 січня 2017 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД