Четвер, 2 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу прихильників книги «Субота у Бегемота»

Зустріч з києвознавцями Марією Кадомською та Альоною Мокроусовою

 «Життя книги після публікації»

 

image17 грудня 2016 року доповідачами на засіданні  клубу «Субота у Бегемота» виступили відомі києвознавці Марія Кадомська та Альона Мокроусова. Зустріч з науковцями мала промовисту назву  «Життя книги після публікації». Йшлося про цікаві документальні факти, які вдалося авторам розшукати після публікації видання «Замок вздохов или История о том, как поссорились Павел Федотович и Николай Викторович». 

Нагадаємо, що книга вийшла у видавництві «Кий» наприкінці 2013 року до 100-річного ювілею головного героя – особняка М. В.Ковалевського на вулиці Шовковичній, 15/1. Автором проекту і будівельником шедевра в районі Липок був архітектор Павло Альошин. Головна тема дослідження присвячена психології відносин творця і замовника.

Унікальність книги полягає в тому, що листування архітектора із замовником  вперше опинилося під пильним поглядом дослідників, стало поштовхом для широкого і глибокого оповідання не тільки про історію будівлі , але і її власників і творців. Книга знайомить читача з біографіями домовласника Миколи Ковалевського, архітектора Павла Альошина та їхніх родин, історією будівництва і самого листування з докладними коментарями. Втім, як зазначають автори, тема книги виявилася значно ширшою за розповідь про один будинок - Замок Зітхань. Науковці вводять читача в атмосферу київського суспільства початку ХХ століття, дозволяючи знайти масу знайомих деталей і до смішного схожих з нашим часом ситуацій. Видання багато ілюстровано матеріалами, що зберігаються у вітчизняних бібліотеках, архівах і музеях.

Протягом 2014 ­–2015 років відбулося декілька презентацій цього видання. Відгук про видання, запитання, які виникали під час презентацій, переконали авторів в тому, що їх бажання прослідкувати долі членів родини Ковалевських виправданий. Подальша копітка праця повела авторів за межі України, де, в Сербії в містечках Нові Сад та Сремські Карловці , і навіть  у США, відшукалися сліди нащадків Ковалевських. Про свої захоплюючі пошуки, знахідки й відкриття на зустрічі щедро ділилися доповідачі , за що присутні щиро дякували Марії Кадомській і Альоні Мокроусовій, бажаючи їм міцного здоров’я та творчих успіхів.

 

Інформацію підготовлено відділом СКД НБУ імені Ярослава Мудрого.