Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«До 140-річчя від дня народження М. С. Крушельницької (1876 1935), української актриси і письменниці»

 

imageМарія Степанівна Крушельницька народилася 8 грудня  1876 року в сім’ї австрійського урядовця на Галичині (нині – Люблінське воєводство, Польща).

У 1883 р. закінчила Львівську українську гімназію. Була однією з провідних драматичних актрис Театру товариства «Руська бесіда» у Львові, з яким гастролювала в Україні та Польщі. Крушельницька виконувала головні ролі в п’єсах І. Франка, М. Старицького, І. Карпенка-Карого, І. Крашевського, Л. Толстого та ін. 1901 року вона востаннє зіграла у драмі «Власть тьмы» Л. Толстого.

Залишивши сцену, Марія Степанівна почала писати нариси, новели, драми, статті (переважно на тему жіночої долі, рівноправності жінок і чоловіків, призначення мистецтва), сповнені глибокого соціального змісту.

1915 – 1925 рр. мешкала у Відні, допомагала чоловікові (Антону Крушельницькому) у підборі матеріалів, редагуванні журналів, підручників, художньої літератури для українських шкіл та гімназій. Протягом 1927 року Марія Степанівна в альманасі «Жіноча доля» опублікувала цикл публіцистичних статей про фахову освіту жіноцтва.

1928 року письменниця переїхала до Львова, де продовжила публікувати нариси і статті в журналах «Нова хата», «Нові шляхи». У 1933–1934 роках М. С. Крушельницька була редактором журналу «Критика», постійно друкувалась в газетах «Діло» та «Буковина».

Перу Марії Крушельницької належать п’єса «Мачуха» (1899, не опублікувалась), цикл оповідань «Штука», «Прощання», «Хвилі туги», «Поезії її молодих літ» та інші у збірці «І хто ж вона була?» (1901); новели «Мати», «Скарб Оксани», п’єси «Вона» (1911); поезії в прозі – «На дні душі», «Крик тиші», «Моє квіття», «Золото осені», «Чар музики».

У 1934 році на запрошення українського радянського уряду разом із сім’єю Марія Степанівна Крушельницька переїхала до Харкова. Після арештів і розстрілу чоловіка і синів письменниця самотня померла у лікарні.

Національна парламентська бібліотека України до 140-річчя від дня народження М. С. Крушельницької підготувала книжкову виставку.

Експозиція презентує документи і матеріали про складний творчий і життєвий шлях письменниці, її творчий внесок у скарбницю української культури та літератури.

Творчий доробок письменниці представлений сучасною публікацією новел в журналі «Дзвін» за 1990 рік.

На виставці представлено документи з фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2 поверх.

Термін експонування: 8 – 28 грудня 2016 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД