П’ятниця, 3 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

«РУКА  ДОПОМОГИ»

 благодійна акція на підтримку дітей політв'язнів у Криму    

 

11 грудня 2016 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого (попередня назва – Національна парламентська бібліотека України) до Міжнародного дня захисту прав людини відбулася благодійна акція «Рука допомоги» з метою підтримки дітей з родин кримських політв’язнів.

Організаторами заходу виступили: Меджліс кримськотатарського народу, ГО «Кримська родина», Ісламський громадський культурний центр м. Києва, ВАГО "Альраід", Кримськотатарський Ресурсний Центр, ГО «КримSOS» за підтримки Уповноваженого Президента України у справах кримськотатарського народу М. Джемілєва, Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України,  Міністерство культури України, Міністерство інформаційної політики України.

Лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв,  який прийшов на захід разом із сім’єю, у своєму виступі наголосив на важливості подібних акцій як для моральної підтримки представників кримськотатарського народу, що відбувають терміни у російських тюрмах за надуманими обвинуваченнями, так і для моральної і матеріальної підтримки їхніх родин, особливо дітей.

«Дуже важливо, щоб у цих трагічних для нас умовах ми залишалися єдиним народом. Так було за радянських часів, коли ми жили у вигнанні: тоді кожен кримський татарин допомагав тим сім’ям, які були в більш скрутній ситуації», – наголосив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Про важливість і соціальну значущість подібних акцій для родин загиблих, зниклих без вісти та безневинно засуджених кримчан говорили у своїх виступах: муфтій Духовного управління мусульман України Шейх Саїд Ісмагілов, народний депутат України Георгій Логвинський, член Меджлісу кримськотатарського народу, глава Комітету із захисту прав кримських татар  Ескендер Барієв, заслужений артист Автономної Республіки Крим, режисер, сценарист, актор театру і кіно Ахтем Сеітаблаєв, депутат Київради Олеся Пинзеник.

У заході також взяли участь: Герт Антсу, Надзвичайний і Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні; Лариса Нікіфоренко, начальник Управління з питань мовної політики та літератури Міністерства культури України; Алі Озанбаєв, голова Ревізійної комісії курултая кримськотатарського народу; понад 300 дорослих та юних громадян, небайдужих до ситуації порушення прав людини на окупованому кримському півострові.

У рамках благодійної акції було організовано книжково-ілюстративну виставку «Кримськотатарська культура» із фондів Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, на якій представлено наукові монографії, матеріали конференцій, художні та мистецькі альбоми, що презентують культуру кримськотатарського народу, сприяють промоції їхньої духовної спадщини за межами історичної Батьківщини.

У рамках заходу:

- експонувалася виставка фотографій сучасних кримськотатарських політв’язнів;

- проводилися майстер-класи: з нанесення візерунків хною на кисті рук  («Мехенді») та Аквагриму; з патріотичного плетіння у техніці «макраме» кримськотатарського символу «тамга» та браслетів; з малювання та виготовлення новорічних прикрас; з виготовлення національного кримськотатарського жіночого головного убору (фес); з гончарного мистецтва - відомого кримськотатарського майстра кераміста Рустема Скібіна;

- відбулися ярмарки: сувенірної продукції з кримськотатарською символікою  та книжок, керамічних виробів майстрів Центру культури і ремесел «Тамга», дитячих саморобок і малюнків; традиційних кримськотатарських солодощів, представлених ресторанами Києва.

Виручені під час благодійної акції кошти (понад 40 тисяч грн.) будуть передані родинам кримських політв’язнів, у т. ч. родині незаконно ув'язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова.