Вівторок, 21 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Клуб «Бібліотека і Місто»

Зустріч з відомим літературознавцем Сергієм Гальченком

«Скарби літературних архівів».


image

 24 листопада до клубу «Бібліотека і Місто» завітав заступник директора  Інституту літератури імені Тараса Шевченка Національної академії наук України, відомий вчений-літературознавець, кандидат філологічних наук, архівіст, музейний діяч Сергій Анастасійович Гальченко.

 Рівно за місяць, 24 грудня,  в Україні буде відзначатися День працівників архівних установ. І нинішня зустріч з Сергієм Гальченком була присвячена осягненню важливої місії архівів. Адже саме завдяки архівним матеріалам можна дослідити час, історію, долю конкретної людини і долю народу, що надзвичайно важливо для формування культурної свідомості та  історичної пам’яті.

Архіви – це велика частина кожної національної і світової культури. Одним із аспектів цієї теми є такий, що стосується людей, які досліджують певні явища, певний історичний період, певних осіб, шукають і знаходять маловідомі, неопубліковані раніше матеріали чи матеріали непублічного характеру.

До таких дослідників належить Сергій Гальченко. 2012 року він видав книгу «Скарби літературних архівів» – результат своїх багаторічних пошуків.  Науковець оприлюднював свої знахідки в публікаціях, озвучував їх на українському радіо, за що був удостоєний премії ім. І. Франка Держкомтелерадіо України. 

Пошуки  Сергія Анастасійовича не обмежувалися лише територією України: його археографічні експедиції сягали далекого Заполяр’я, де пощастило віднайти рукописи Остапа Вишні та інших репресованих українських письменників, але й до Сполучених Штатів Америки, Канади, звідки він привіз унікальні рукописи, документи українських письменників і діячів науки та мистецтва.

На сторінках видання вміщено матеріали, пов’язані з іменами Т. Шевченка, Д. Антоновича, В. Винниченка, П.Тичини, В. Сосюри, О. Вишні, М. Хвильового, І. Багряного, М. Куліша, Є. Маланюка, П. Одарченка, Г. Епіка.

Разом із автором присутні мандрували сторінками видання, переймалися жорсткими долями репресованих письменників і поетів, розмірковували про необхідність увічнення їх пам’яті.

Наприкінці зустрічі Сергій Гальченко подарував бібліотеці «Кобзар» Тараса Шевченка, виданий за підтримки парафіян Церкви святого апостола Андрія Первозванного (Блюмінгдейл, штат Іллінойс, США) для розповсюдження у зоні АТО та  книгу-альбом «Повернені шевченківські раритети» (Дніпродзержинськ : ВД «Андрій», 2010), в якому представлено репродукції з оригінальних гравюр, рукописів, світлин, листів, унікальних видань, а також інші матеріали, що були вивезені з України в 1943 році, з дарчим написом «Читачам Національної парламентської бібліотеки від найщирішого поціновувача бібліотечної і архівної справи Сергія Гальченка. 25.ХІ.2016».

 

Інформація підготовлена відділом СКД НПБУ