Вівторок, 21 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Кіномистецька вітальня

Показ документального фільму «Микола Вінграновський» (1993)

(До 80-річчя від дня народження)


image

Зустріч, що відбулась 16 листопада 2016 р. у рамках Кіномистецької вітальні, була присвячена видатному поету, письменнику, кінорежисеру, актору Миколі Вінграновському, адже 7 листопада талановитому митцю виповнилось би 80 років.

«За творчим розмахом – від лірики до епіки, від актора до режисера багатьох фільмів, від оповідання до повнометражного роману – за цими масштабами навіть серед шістдесятників йому важко знайти рівних», – говорив про Вінграновського наш видатний вітчизняний поет, Герой України Борис Олійник.

Присутнім було запропоновано перегляд документального фільму Петра Марусика «Микола Вінграновський». Кінострічка створена на Українській студії хронікально-документальних фільмів у 1993 році. Цей фільм – своєрідна сповідь митця, у якій він звертається до глядача поетичним словом своїх віршів, філософськими роздумами про Вітчизну і народ, розмірковує про творчість поета, ділиться спогадами про великого вчителя Олександра Довженка.

Своїм баченням постаті Миколи Вінграновського як поета і кінематографіста з гостями вітальні поділились запрошені на зустріч директор картини, президент Київського міжнародного фестивалю документальних фільмів «Кінолітопис» Лариса Єфименко; виконавчий директор Благодійного фонду імені Миколи Вінграновського Зоя Голота; доктор філологічних наук, провідний науковий співробітник відділу української літератури ХХ століття Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України Людмила Тарнашинська.

Завершальним акордом кіновечора прозвучали вокальні твори на слова Миколи Вінграновського у виконанні композитора, талановитого співака з Донбасу, керівника вокальної школи «Українське Бельканто» Павла Тютюнника, який упродовж багатьох років є палким шанувальником творчості видатного поета. Під супровід гітари у авторському виконанні учасники вечора почули «Марш Северина Наливайка», «Марш Богуна», дитячу пісню «До нас прийшов Лелека», романси «Ластівка біля вікна», «Люблю тебе», «У синьому небі» та ін.

Упродовж заходу експонувалась книжкова виставка з фондів НПБУ «До 80-річчя від дня народження М. С. Вінграновського (1936–2004), українського поета, кінорежисера і кіноактора», де увазі гостей були представлені поетичні збірки, окремі твори поета різних років видання, матеріали про творчий і життєвий шлях митця.