П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Третє засідання бібліотечних Шевченкознавчих студій
   "Тарас Шевченко ­ - академік гравюри"


24 листопада 2010 року в Національній парламентській бібліотеці України відбулося третє засідання бібліотечних Шевченкознавчих студій – презентація альбому «Тарас Шевченко – академік гравюри».

Учасниками цього засідання традиційно були бібліотечні працівники провідних книгозбірень України, районних бібліотек міста Києва, музеїв, студенти і викладачі вищих навчальних закладів, співробітники науково-дослідних інститутів, служителі церкви.

На засіданні панувала атмосфера щирої і гарячої зацікавленості темою, пов’язаної з ім’ям Великого Кобзаря.

Нинішнє засідання органічно продовжило попередні слухання «Стан і проблеми сучасного шевченкознавства» та «Прижиттєві видання творів Т. Г. Шевченка».


Третє засідання вступним словом відкрила генеральний директор НПБУ Вилегжаніна Т. І., ще раз наголосивши на важливій місії Бібліотеки у підтримці інтересу до творчості великого українського поета в ситуації, про яку застерігають провідні шевченкознавці: з одного боку – наростання потенціалу наукового шевченкознавства, а з іншого – зменшення читацького інтересу до Шевченка в суспільстві.

 


Про інформаційний привід, що послужив основою третього засідання Шевченкознавчих студій, розповіла завідувач відділу соціокультурної діяльності НПБУ Погонець О. Д.: «Видання альбому «Тарас Шевченко – академік гравюри» здійснене у жовтні 2010 року Хмельницьким міським об’єднанням Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка в місцевій друкарні Анатолія Мельника за фінансової підтримки ЗАТ «Оболонь» та благодійників «Просвіти» і приурочене до 150-річчя відтоді, як за кілька місяців до смерті Тарас Григорович отримав від Петербурзької Академії мистецтв звання академіка гравюри. Упорядником альбому й автором тексту є Микола Стратілат, народний художник України, визнаний графік, у творчості якого чільне місце займає шевченківська тема. Оскільки видання такого альбому без перебільшення можна назвати непересічною подією в культурно-мистецькому житті України, було вирішено присвятити йому окреме засідання студій».

Присутні у залі уважно вслухалися в кожне слово наступного доповідача – відомого митця М. Стратілата.


«Понад тридцять років я займаюся, – заявив він, – мистецтвом гравюри. І завжди зразком мені служили і надихали гравюри, виконані Тарасом Шевченком, які він називав «божественним покликанням». Своїм патріотичним і професійним обов’язком, – продовжував розповідь М. Стратілат, – я вважав завдання глибоко вивчити творчість Шевченка як видатного майстра гравюри. І ось роботу завершено, тепер читачі зможуть повніше осягнути геній Тараса Шевченка в царині художньої творчості». 

 

Відомий мистецтво- і релігієзнавець Дмитро Степовик у своєму виступі висловив задоволення тим, що альбом «Тарас Шевченко­ – академік гравюри» випущено саме в обласному центрі, що говорить про широку географію інтересу до Т. Г. Шевченка. «Я зворушений, – сказав Д. Степовик, – виданням монографії М. Стратілата, яка є новаторською роботою про Т. Шевченка як гравера. У часи нашого пророка гравюра сприяла поширенню мистецтва серед народу. Особливу цінність гравюрам, – підкреслив вчений, – надавало те, що більшість із них були створені на біблійні сюжети. Це дало підстави Т. Шевченку говорити про гравюри, що вони поширюють світло істини. Заслуга М. Стратілата в тому, що він розкрив для нас суть творчого метода Т. Шевченка, виокремив ще одну видатну грань генія України».


У своєму виступі голова Ради ЗАТ «Оболонь» Сергій Блощаневич відзначив, що написання книги і підготовка монографії М. Стратілатом – це видатна подія в культурному житті країни. На жаль, наша держава не приділяє належної уваги українській інтелігенції. Тому, зокрема, і книговидання відбувається дуже важко, а тиражі малі. «Вважаю, – сказав на завершення свого виступу С. Блощаневич, – що держава через реальну економіку повинна надавати більшу допомогу в книговиданні».

На засіданні виступили також: Надія Наумова, працівник Національного музею Тараса Шевченка; Микола Яковлєв, вчений секретар Академії мистецтв України; отець Сергій, особа духовного сану; Роман Дяків, завідувач кафедри гуманітарних та соціально-економічних дисциплін Київського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. М. Бойчука.

 

 

 

 

 

 

 

На завершення заходу перед присутніми виступив гурт чоловічого народного хору «Чумаки», який виконав пісні на слова Тараса Шевченка. Нагородою співакам за їх майстерний спів були палкі оплески присутніх.

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД