Середа, 1 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу прихильників книги «Субота у Бегемота»

Презентація книги Наталії Белічко та Дмитра Малакова

«Георгій Малаков: Життя і творчість» (Київ : Мистецтво, 2016)

 

Чергове засідання клубу «Субота у Бегемота» 22 жовтня 2016 року відбувалося  за участі чисельних слухачів.

В гостях у  клубу було добре відоме поціновувачам української книги та української культури в цілому видавництво «Мистецтво». Працівники видавництва познайомили присутніх зі своїм доробком останніх років та презентували видану 2016 року книгу Наталії Белічко та Дмитра Малаков «Георгій Малаков: Життя і творчість».

У виданні вперше так повно репрезентовано творчий доробок видатного українського графіка, заслуженого художника України Георгія Васильовича Малакова  (1928 – 1979). Його правдиво-документальні станкові аркуші про події Другої світової війни, влучні екслібриси, дотепні твори на теми середньовіччя, поетичні пейзажні акварелі, оригінальні ілюстрації до літературних творів українських та зарубіжних письменників, зокрема унікальні графічні роботи до «Декамерона», стали визначною сторінкою українського образотворчого мистецтва другої половини ХХ століття.

У заході взяли участь директор видавництва Ігор Степурін, головний редактор Ніна Прибєга, краєзнавець та автор видання  Дмитро Малаков,  доктор філософії Віталій Заблоцький.

Відданий хранитель пам’яті старшого брата Георгія Дмитро Малаков зазначив у своєму виступі, що  у презентованій книзі спостерігається знаковий перегук імен і епох. Так довгий час вивченням творчості Георгія Малакова займався відомий мистецтвознавець Юрій Белічко (1932—2010),  сьогодні його справу продовжує донька  Наталія Белічко, а Дмитро Малаков протягом майже 4-х десятиліть невпинно пропагує творчість Георгія Малакова. Розповідь Дмитра Васильовича супроводжувалася багатим відеорядом і   торкалася не лише аналізу творчості художника, але щедро доповнювалася  споминами дитинства, фактами сімейної історії та пошанування пам’яті нащадками.  

З глибокою повагою до Георгія Малакова про його творчість  та вплив на формування естетичних смаків захоплено говорив історик, доктор філософії, партнер презентованого видання Віталій Заблоцький.

Про плани видавництва на майбутнє поділилися директор Ігор Степурін, який передав презентовану  книгу в дар Бібліотеці, та головний редактор Ніна Прибєга. 

 

Інформація підготовлена відділом СКД НПБУ