Середа, 1 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 Презентація книжкової виставки

«Михайло Грушевський: історик і будівничий нації»

До 150-річчя від дня народження М. С. Грушевського (1866–1934), українського історика, державного і громадсько-політичного діяча

 

У кожного народу є свої історичні постаті першої величини. До таких велетнів української національної культури належить Михайло Грушевський – видатний  історик, політичний і державний діяч, засновник УНР.  Його  діяльність і творчість творять цілу епоху в інтелектуальному, науковому, національно-культурному і державному розвитку незалежної України.

29 вересня 2016 року виповнилось  150 років від  від дня народження Михайла Сергійовича Грушевського, українського історика, державного і громадсько-політичного діяча.

З метою вшанування пам’яті та відзначення ювілейної дати від дня народження М. С. Грушевського, на виконання Указу Президента України «Про відзначення 150-річчя від дня народження Михайла Грушевського» Національна парламентська бібліотека України долучилась до урочистостей та науково-просвітницьких заходів, присвячених життю і діяльності М. С. Грушевського.

Відбувся перегляд документального фільму «На порозі історії. Михайло Грушевський» (режисер  Ірина Шатохіна, автор сценарію Юрій Шаповал); були  створені віртуальна   книжкова виставка «До 150-річчя від дня народження М. С. Грушевського, видатного українського історика та громадсько-політичного діяча» та традиційна книжкова  виставка  «Михайло Грушевський: історик і будівничий нації».    

Презентація останньої відбулась 18 жовтня 2016 р. в конференц-залі (вул. Набережно-Хрещатицька,1) за участі істориків-грушевськознавців, провідних дослідників науково-творчого доробку і біографії Михайла Грушевського Світлани Панькової, завідувача Історико-меморіального музею Михайла Грушевського та Ігоря Гирича, завідувача відділу Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України, доктора історичних наук. У заході взяли участь користувачі бібліотеки, студенти Київського вищого професійного училища водного транспорту та  представники бібліотечної спільноти м. Києва.

Як зазначила С. Панькова: – «Кожен українець знає ім’я Михайла Грушевського. Дехто–знайомий iз науковими працями вченого. Більшість уявляє його державотворцем, і мало хто, як друга, вчителя, люблячого сина, чоловіка і ніжного турботливого батька. Історико-меморіальний музей Михайла Грушевського 

у Києві  надає щасливу можливість побувати в гостинній оселі академіка, поринути в його наукову «лабораторію», світ уподобань, відчути неповторну ауру великої дружньої родини». Присутні дізнались також про історію створення та долю бібліотеки вченого, про визначальний вплив бібліотеки на його світогляд і подальший життєвий шлях.

Знаний грушевськознавець Ігор Гирич розповів про становлення світогляду, університетські роки життя та навчання Михайла Грушевського, особливості його трудової і політичної діяльності. Доповідач зробив короткий огляд основних багатотомних видань та окремих праць Михайла Сергійовича Грушевського, створених за часів незалежності України. Зокрема, про роботу вчених-грушевськознавців  над випуском багатотомного видання «Михайло Грушевський: Твори в 50-ти томах» (Львів : Світ, 2002 – …), яка триває з 2002 року. На завершення науковець презентував своє нове видання «Михайло Грушевський: Конструктор української модерної нації» (Київ : Смолоскип, 2016), приурочене до 150-річчя з дня народження Михайла Грушевського. У книзі надруковані найголовніші праці автора про життя та діяльність великого історика і громадсько-політичного діяча, написані у 1990-х – 2010-х роках.  

Науковці зробили наголос на суспільно-політичний аспект діяльності історика та  внесок Михайла Сергійовича Грушевського  в ідеологію українського національного руху кінця ХІХ – початку ХХ ст. та висловили сподівання, що книжкова виставка збагатить знання читачів про видатну постать.  

Вдалим інформаційним доповненням презентації стала демонстрація слайдів та  фото під час виступу доповідачів.

 

Інформація підготовлена відділом СКД