Середа, 1 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Допремєрний показ документального фільму

«ЗАГАЛЬНИЙ ЗШИТОК»

 

image20 жовтня 2016 р. у конференц-залі Національної парламентської бібліотеки України відбувся допрем’єрний показ документального повнометражного фільму Юлі Лазаревської «Загальний зшиток».

Фільм присвячено класику вітчизняного і світового кінематографу Олександру Довженку.

Перегляд відбувся за участі кіномитців – творців картини: режисера Юлі Лазаревської, сценариста Сергія Тримбача, оператора Миколи Мандрича.

Презентуючи кінострічку, Юля Лазаревська розповіла історію створення картини і запросила глядачів до перегляду фільму.

Фільм, знятий за мотивами воєнної творчості Довженка, дуже тонко відтворює внутрішню драму митця, на очах у якого відбувалось знищення рідної України німецько-фашистськими загарбниками. Кадри кінохроніки та фільмів геніального режисера у поєднанні з автентичними текстами його щоденникових записів і листів, спомини дружини Юлії Солнцевої, а також раніше невідомі документи з архівів НКВС розкривають глядачеві найдраматичніші сторінки життя режисера і письменника часів Другої світової війни.

Після тривалих оплесків, якими глядачі щиро дякували творців «Загального зшитку», із словом про Довженка виступив голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач. Про талановитого митця, про його непрості стосунки із вождями тоталітарної системи, гостям вітальні захоплююче розповів відомий довженкознавець.

За традицією, захід у рамках Кіномистецької вітальні супроводжувався книжковою виставкою. Увазі численних гостей, серед яких були студенти середніх і вищих навчальних закладів, зокрема Малої академії наук, Київського вищого професійного училища водного транспорту, Київського національного університету культури і мистецтв, Луганської державної академії культури і мистецтв, були представлені книжкові видання із фондів НПБУ, що висвітлюють життя і творчість Олександра Довженка періоду Другої світової війни.

 

Інформація підготовлена відділом СКД