Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«До 80-річчя від дня народження І. Ф. Драча (1936), українського поета,  

громадського діяча, Героя України»

 

imageІван Федорович Драч народився 17 жовтня 1936 року в родині робітника на Київщині. Перший вірш поета з’являється у періодиці 1951 року.

У 1958 р. вступив на філологічний факультет Київського університету ім. Шевченка (виключений через творчі та політичні погляди). Відновився лише на заочній формі. Залишивши навчання, І. Драч працює в «Літературній Україні», куди йому допоміг влаштуватися Павло Загребельний.

1962 р. виходить перша збірка поета «Соняшник». У 1964р. молодий поет здобуває фах кінодраматурга, працює в сценарній майстерні Київської кіностудії ім. Довженка. У 1965 році побачила світ друга збірка Івана Дача «Протуберанці серця».

1976 р. Іван Федорович Драч за збірку поезій «Корінь і крона» був удостоєний Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка.

imageУ середині 80-х років XX ст. поета було обрано до правління Київської організації Спілки письменників України, потім головою правління. Значного резонансу набули драматичні поеми Драча «Дума про Вчителя», «Соловейко-Сольвейг» та «Зоря і смерть Пабло Неруди», видані збіркою «Драматичні поеми»1982 р.

Іван Федорович  Драч працює в багатьох жанрах. Видає кіноповісті «Криниця для спраглих» та «Іду до тебе» (1970 р.), поему для кіно «Київський оберіг» та кіноповість «Київська фантазія на тему дикої троянди-шипшини» (обидва твори — у збірці «Київський оберіг». 1983 р.). Також І. Драч активно виступає в галузі літературно-мистецької критики.

У 1983 р. поет отримав Державну премію СРСР з літератури за збірку віршів російською мовою «Зеленые врата».  

У 1989р. Іван Федорович Драч став першим головою Народного руху України. Пізніше очолив громадську організацію Товариство "Україна-Світ". У 1990 р. Був обраний депутатом Верховної Ради України. На парламентських виборах 2002 р. І. Ф. Драч  втретє став членом Парламенту України.

Творчість Івана Драча набула широкої популярності як на Батьківщині, так і за кордоном. Його поезії відомі в перекладах російською, білоруською, азербайджанською, вірменською, латиською, молдавською, французькою, німецькою, польською, чеською, та інші мови.

2006р. Іван Федорович Драч удостоєний звання Героя України.

Національна парламентська бібліотека з нагоди 80-річчя від дня народження І. Ф. Драча підготувала книжкову виставку «До 80-річчя від дня народження І. Ф. Драча (1936), українського поета, громадського діяча, Героя України».

В експозиції представлені твори письменника видані останніми десятиріччями. Матеріали про творчий і життєвий шлях Івана Драча представлені окремими виданнями, матеріалами наукових конференцій та статтями з періодичних видань.  

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.  

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2 поверх.

Термін експонування: 17 – 10 листопада 2016 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД