П’ятниця, 3 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«Письменник, вихователь, педагог»

(до 125-річчя від дня народження А. С. Макаренка (1888–1939),
класика світової педагогіки, письменника)

 

image

Антон Семенович Макаренко – видатний педагог-новатор, педагогічна спадщина якого відома не лише в Україні, а й за кордоном.

Антон Макаренко народився 13 березня 1888 року у сім'ї робітника. 1895 року семирічного Антона віддали у двокласне початкове училище. 1901 року сім'я Макаренка переїздить у Крюків. 1904 року Антон Макаренко закінчує Кременчуцьке чотирикласне міське училище та педагогічні курси, які готували викладачів початкової школи. Із 1905 року Антон Семенович працює вчителем російської мови, малювання і креслення в Крюківському двокласному залізничному училищі. По закінченні у 1917 році із золотою медаллю Полтавського вчительського інституту А. С. Макаренко продовжує педагогічну діяльність у крюківському вищому початковому залізничному училищі як керівник педагогічного колективу.

У вересні 1920 р. Макаренко приймає пропозицію Полтавського відділу народної освіти організувати й очолити колонію для безпритульних і неповнолітніх правопорушників. За ініціативою Антона Семеновича колонії було присвоєно ім’я Максима Горького. У виховному процесі педагог ставив метою всебічний розвиток дитини, основні завдання вбачав у фізичному, розумовому, моральному, естетичному, трудовому вихованні і політехнічному навчанні. 1927 р.  А. С. Макаренка було призначено начальником новоствореної Харківської трудової комуни ім. Ф. Е. Дзержинського.

Перша книга Макаренка «Марш 30-го року» побачила світ 1930 року. А протягом 1933-1935 років частинами публікується «Педагогічна поема». Із 1934 р. А. С. Макаренко – член Спілки письменників СРСР. У своїх найвидатніших працях «Педагогічна поема» (присвячена життю трудової колонії ім. Максима Горького) і «Прапори на баштах» (присвячена життю комуни ім. Ф. Е. Дзержинського) А. С. Макаренко вмістив весь свій педагогічний досвід роботи з неповнолітніми правопорушниками.

У 1935–1936 роках Антон Семенович працює на посаді помічника начальника відділу трудових колоній та трудкомун Народного комісаріату внутрішніх справ УРСР. Найбільшим досягненням соціально-педагогічної діяльності Антона Макаренка було те, що майже всі вихованці виходили із колонії повноцінними громадянами суспільства. Досвід роботи дав змогу добре вивчити дитячу і юнацьку психологію.

1937 року Макаренко переїздить до Москви, де виходять книги «Прапори на баштах» та «Книга для батьків». У лютому 1939 р. за літературно-педагогічну діяльність А. С. Макаренко був нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора.

1 квітня 1939 року Антон Семенович Макаренко раптово помер у приміському потязі за 40 км на захід від Москви.

А. С. Макаренко залишив багату педагогічну спадщину, яка нараховує понад 150 творів. «Педагогічна поема» була і залишається улюбленою книжкою усього світу. Антон Семенович – один із найвідоміших педагогів, який збагатив світову педагогіку, вніс значний доробок у теорію виховання. Рішенням ЮНЕСКО (1988) А. С. Макренка визнано одним із чотирьох видатних педагогів, які визначили спосіб педагогічного мислення в ХХ столітті

Із нагоди 125-річчя від дня народження класика світової педагогіки, письменника Антона Семеновича Макаренка Національна парламентська бібліотека України організувала книжкову виставку «Письменник, вихователь, педагог». В експозиції представлено науковий доробок педагога, художні твори письменника, матеріали про життєвий і творчий шлях митця.

На виставці представлені документи та публікації із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Набережно-Хрещатицька,1, 4-й поверх.

Термін експонування: 11 березня 28 березня 2013 р.

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД