П’ятниця, 3 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття…»

(до дня народження Т. Г. Шевченка (18141861), українського поета, художника, мислителя)


image

Тарас Григорович Шевченко (9 березня 1814 р. – 10 березня 1861 р.) – видатний український поет, прозаїк, драматург, художник, політичний і громадський діяч, філософ, фольклорист, етнограф, історик. Він був людиною універсальних обдарувань та інтересів. Все його життя і творчість були присвячені українському народу. Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, коли в Україні шануватимуть мову, культуру та історію народу, а люди будуть щасливими. 

Незважаючи на короткий життєвий шлях (всього 47 років), Тарас Шевченко залишив великий відбиток у літературі і художньому мистецтві. Шевченко писав, в основному, в жанрі поеми, балади, повісті. Загальновідомі збірки його віршів — «Кобзар», «Три літа», «У казематі». Тарас Шевченко — автор більше 1000 художніх робіт, в основному, це пейзажі, портрети, жанрові малюнки. Він досконало володів технікою написання картин олівцем, пером, аквареллю та олією. Шевченку було присвоєно ступінь академіка з гравірування. 

Бібліотека бере активну участь у підтримці читацького інтересу до творчості Т. Г. Шевченка. Щоквартально протягом 2010–2014 років у рамках підготовки до відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка (2014 р.) в Національній парламентській бібліотеці України проводяться засідання Шевченкознавчих студій, які передбачають дослідження і ретельне вивчення життя та творчості Великого Кобзаря. 

Ім'я Тараса Шевченка відоме в усьому світі: у багатьох країнах йому встановлені пам'ятники, його твори перекладені на більшість мов світу, його ім'ям в Україні названі навчальні заклади, театри, площі, вулиці, міста. Національна опера України, Київський національний університет, центральний бульвар міста Києва носять ім'я видатного сина українського народу - Тараса Шевченка.

Традиційно до дня народження Тараса Григоровича Шевченка Національна парламентська бібліотека України підготувала книжкову виставку. Увазі користувачів пропонується добірка «Кобзарів» виданих за роки Незалежності України, серед яких і факсимільні видання, і репринтні відтворення видань. Увагу привертає «Заборонений Кобзар», до цього невеликого збірника включені твори, які з політичних чи інших міркувань вилучались цензорами. Експозиція містить також переклади «Кобзаря» на болгарську, румунську і грецьку мови, та чудовий «Дитячий Кобзар».

Виставка буде цікавою усім шанувальникам творчості Великого Кобзаря.

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань цієї тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 6 березня 23 квітня 2013 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД