Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

«До 40-ї річниці створення Української Громадської Групи  

сприяння виконанню Гельсінських угод» 

 

image


Українська Громадська Група сприяння виконанню Гельсінських угод (УГГ) заснована 9 листопада 1976 р. за ініціативою письменника і філософа Миколи Руденка, письменника-фантаста Олеся Бердника, громадської діячки Оксани Мешко, юриста Левка Лук’яненка, ґенерала Петра Григоренка. Пізніше їх підтримали мікробіолог Ніна Строката-Караванська, юрист Іван Кандиба, учитель Олекса Тихий, історик Микола Матусевич, інженер Мирослав Маринович.

Створення УГГ було важливою подією у суспільно-політичному житті України. Адже, по суті, вона стала першою опозиційною організацією, яка виникла на легальних засадах.

Група мала діяти на основі Прикінцевого акта Наради з безпеки та співпраці в Європі (НБСЄ), підписаного  1 серпня 1975 року в столиці Фінляндії м. Гельсінкі 33-ма державами Європи, а також США та Канадою.

Щоб забезпечити виконання Гельсінських угод в Україні, УГГ поставила за мету ознайомлювати громадськість із Загальною декларацією прав людини ООН, сприяти розширенню контактів між народами і вільному обмінові інформацією, добиватися акредитування в Україні представників зарубіжної преси. Група приймала письмові скарги про порушення прав людини в Україні і щодо українців за її межами, передавала цю інформацію в засоби масової інформації та урядам держав – учасниць Гельсінського процесу.

У 1978 – 1980 р. були репресовані майже всі члени-засновники УГГ, але на їхнє місце приходили нові й нові люди, такі як В’ячеслав Чорновіл, Микола Горбаль, Михайло Горинь, Василь Овсієнко, Василь Стус та багато інших українських правозахисників.  За час своєї діяльності з 1976 по 1980 роки УГГ видала 30 заяв і звернень, 18 Меморандумів і 10 Інформаційних бюлетенів про порушення прав конкретних людей. 7 липня 1988 р. на мітингу у Львові було оголошено про створення на основі УГГ Української Гельсінської Спілки. 

До 40-ї річниці створення Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод у Національній парламентській бібліотеці України організовано книжкові виставки, на яких представлено документи і матеріали з фондів НПБУ, що знайомлять з історією створення та діяльністю УГГ.

Для більш широкого пошуку документів даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

 image

 image

 

 

 

До 40-ї річниці створення

Української Громадської

групи сприяння виконанню

Гельсінських угод

 

image

Виставки експонуються за адресами:

вул. Михайла Грушевського, 1,

2 поверх,

загальний читальний зал №1.

 

Термін експонування:

11 серпня – 31 серпня 2016 р.

 

 

вул. Набережно-Хрещатицька, 1,  

4 поверх,

читальний зал

документів іноземними мовами

Термін експонування:

12 серпня – 22 серпня 2016 р.