Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

Поетеса всього живого

(до 110-річчя від дня народження Н. Л. Забіли (19031985), української письменниці, перекладачки)

 

image

Всю творчість Забіли можна назвати материнською

піснею, цікавою, барвистою, розумною, клопіткою…

В. Бичко

 

Наталія Львівна Забіла (20 лютого (5 березня) 1903, Санкт-Петербург — 6 лютого 1985, Київ) — українська письменниця, поетеса, перекладачка. Після Жовтневої революції сім’я переїхала в Україну й осіла в Люботині, неподалік Харкова. У 1925 р. Наталя Забіла закінчила історичне відділення Харківського інституту народної освіти. Ще у студентські роки вона почала писати твори для дітей, прозу та поезію. Після закінчення інституту працювала в редакції журналу «Нова книга», в Українській книжковій палаті. У 1926 р. вийшла перша книжка її поезій «Далекий край», а 1927 р. — перша книжка для дітей — оповідання «За волю» та «Повість про Червоного звіра». Видавши 1928 р. віршоване оповідання для малюків «Про маленьку мавпу», Наталя Забіла твердо стає на шлях творення дитячої літератури. І хоч час від часу у неї виходять книги й для дорослого читача, однак твори для дітей стають її покликанням. Пізніше, вже у повоєнний час, вона випустила кілька ліричних збірок поезії для дорослих.

Наталя Забіла вела активну громадську роботу. Протягом багатьох років була головою комісії дитячої літератури у Спілці письменників України, членом редколегії дитячих журналів, редакційної ради Дитвидаву, виступала на письменницьких з'їздах і нарадах із питань дитячої літератури як критик і літературознавець.

Поетеса широко відома як перекладач і популяризатор в Україні дитячої літератури інших народів. Їй належать переклади творів Олександра Пушкіна, Миколи Некрасова, Сергія Михалкова, Агнії Барто, Самуїла Маршака, Корнія Чуковського. Плідно вона працювала і як перекладач із французької, польської та інших мов. Твори письменниці перекладено багатьма мовами.

До 110-річчя від дня народження Н. Л. Забіли в Національній парламентській бібліотеці України підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить найбільш відомі твори поетеси для дітей, її переклади та матеріали із періодичних видань.

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань цієї тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 5 березня 1 квітня 2013 р.

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД