П’ятниця, 3 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

«Сонячний маестро» 

(до 75-річчя від дня народження Стефана Турчака (1938–1988),

видатного українського диригента)

 

image

image

«Стефан Турчак на філармонійному кону – то втілення самої музики, що вогнем вибухає не лише з-під його пластично-чарівливих рук, рухів, а із самої Душі».

Кагарлицький М., заслужений діяч мистецтв України

        

Видатний український диригент Стефан Васильович Турчак народився 28 лютого 1938 р. у селі Мацьковичі поблизу міста Перемишль (тепер Пшемисль, Польща) у сім’ї хліборобів. У його родині дуже любили музику: батько грав на скрипці та сопілці, хоча нот не знав, а мати співала у церковному хорі й гарно виконувала народні пісні. У 1945 році сім’я Турчаків переселилась у с. Дубляни поблизу Львова. Музичну освіту Стефан отримав у Львівському музично-педагогічному училищі ім. Ф. Колесси (клас скрипки і клас хорового та оркестрового диригування). По закінченні училища у 1955 р. працював учителем музики і співів у Сокальському педагогічному училищі. У 1957 році вступив до Львівської консерваторії ім. М. Лисенка (клас диригування М. Колесси), яку успішно закінчив у 1962 році.

Дипломною роботою Стефана Турчака була VI “Патетична” симфонія П. Чайковського – всесвітньо відомий музичний твір, із успіхом виконаний симфонічним оркестром Львівської філармонії під його управлінням. У цей же період (1960–1962 роки) він паралельно працює диригентом Львівського державного академічного театру опери і балету ім. І. Франка.

Влітку 1962 року Стефан Турчак приїжджає до Києва, де спочатку стає диригентом-асистентом керівника Державного оркестру УРСР Натана Рахліна, а у 1963 році – головним диригентом оркестру. Йому було всього 25 років! На цій посаді працював у 1963–1966 та 1973–1977 роках. Молодого музиканта надзвичайно приваблювала робота в музичному театрі. У 1966 році в театрі опери та балету ім. Т. Г. Шевченка ним поставлений перший спектакль. Це була опера Верді «Отелло». Дебют талановитого диригента пройшов успішно. Після прем’єри його запросили до театру. Із січня 1967 по 1973 рік, а також із 1977 року С. Турчак займає пост головного диригента Державного академічного театру опери та балету Української РСР імені Т. Г. Шевченка, на сцені якого ним було поставлено понад 30 оперних та балетних спектаклів. Серед вистав, що побачили світ: «Богема» Д. Пуччіні, «Кармен» Ж. Бізе, «Пікова дама» та «Лебедине озеро» П. Чайковського, «Борис Годунов» М. Мусоргського, «Мілана» Г. Майбороди, «Загибель ескадри» В. Губаренка, «Ольга» та «Прометей» Є. Станковича, «Тарас Бульба» М. Лисенка, «Катерина Ізмайлова» Д. Шостаковича тощо. Прем’єра «Катерини Ізмайлової», на якій був присутній автор, відбулась у 1974 році. Дмитро Шостакович дуже схвально оцінив постановку киян. А постановка опери «Абесалом і Етері» З. П. Паліашвілі була відзначена Державною премією Грузинської РСР ім. З. П. Паліашвілі. Саме завдяки таланту С. Турчака Київська опера у той час користувалася надзвичайною популярністю в Україні і мала міжнародне визнання. У симфонічному репертуарі маестро успішно виконувались твори П. Чайковського, Д. Шостаковича, С. Прокоф’єва, А. Хачатуряна, українських композиторів: С. Людкевича, Г. Майбороди, Л. Ревуцького, І. Шамо та ін. Композитор Ігор Шамо дуже цінував талант диригента. Він вважав його музикантом надзвичайно високого рівня. Паралельно із виконавською діяльністю митець також викладав у Київській консерваторії, де завідував кафедрою оперно-симфонічного диригування (з 1973 р. – доцент, із 1986 р. – професор). Талант Стефана Турчака був високо оцінений і за кордоном. Він ставив опери у Великобританії, Іспанії, Франції, Югославії… Сотні музичних творів прозвучали під його натхненним диригуванням під час гастролей, які завжди проходили із великим успіхом. На жаль, маестро не вдалося реалізувати свої творчі плани. Через важку хворобу його життя обірвалося на 50-му році життя. На його честь із 1994 року в Україні проводиться національний конкурс диригентів ім. С. Турчака. Із 2006 року цей конкурс має статус міжнародного. Лауреатами Першого міжнародного конкурсу диригентів імені Стефана Турчака у Києві стали талановиті музиканти: Микица Евтич (Сербія); Ольга Радчук (Україна); Денис Власенко (Росія).

Стефан Васильович Турчак мав державні відзнаки і нагороди: народний артист СРСР, заслужений діяч мистецтв, лауреат Державної премії УРСР імені Т. Г. Шевченка (1980, 1984 роки), лауреат Державної премії Грузинської РСР імені З. П. Паліашвілі, Герой Соціалістичної Праці.

До 75-річчя від дня народження видатного українського музиканта у НПБУ підготовлено книжкову виставку, де представлено книги та періодичні видання із фондів бібліотеки.


Інформація підготовлена відділом СКД