Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

19-20 травня 2016 р. у Національній парламентській бібліотеці України за сприяння Міністерства культури України  пройшла IХ  Всеукраїнська науково-практична  конференція «Бібліотека і книга в контексті часу», присвячена 150-річчю від дня заснування НПБУ.

Участь у роботі конференції взяли представники Міністерства культури України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України,   керівники національних, державних, обласних бібліотек, провідні фахівці з відповідних напрямів бібліотечної діяльності.

Було розглянуто комплекс питань, пов’язаних з основними напрямами розвитку і модернізації бібліотек України, а саме:  наголошено на необхідності актуалізації правового та методичного забезпечення діяльності бібліотек; відзначено потребу в активізації обміну досвідом із проблем трансформації діяльності публічних бібліотек України на сучасному етапі.

Учасники конференції у своїх виступах відзначали важливу роль бібліотек у забезпеченні права громадян на   вільний  доступ  до  інформації,  знань,  залучення до цінностей національної та світової культури, науки і освіти та підкреслювали вклад Національної парламентської бібліотеки України в розвиток бібліотечної справи.

Під час круглого столу «Бібліотеки України: стратегія змін» обговорювалися проблеми виконання бібліотеками завдань, визначених законодавством та їх установчими документами, що вимагає  удосконалення нормативно-правової бази, суттєвого поліпшення матеріально-технічної бази, вирішення питання поповнення бібліотечних фондів, застосування нових інформаційних технологій у  всіх бібліотечних процесах. Бібліотеки стурбовані випадками порушення органами місцевого самоврядування законодавства у процесі організації бібліотечного обслуговування в об’єднаних територіальних громадах. Крім того, діяльність бібліотек в умовах стрімкого розвитку інформаційних технологій вимагає від бібліотечних працівників нових знань та навичок, постійного підвищення фахового рівня.

Враховуючи актуальність питань, що розглядалися в ході проведення Конференції, її учасники звернулися до Міністерства культури України з пропозиціями: ініціювати підготовку нової редакції Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу»; прискорити затвердження нової редакції Мінімальних соціальних нормативів забезпечення населення публічними бібліотеками; створити при Мінкультури координаційну групу з питань реформування бібліотечної справи із залученням до неї представників Мінрегіону та кращих фахівців провідних бібліотек України.