Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

«До 135-річчя від дня народження О. О. Богомольця (1881—1946), українського патофізіолога, державного і громадського діяча»

Книжкова виставка

 

 

image

 

 

«Щасливий той, кому в житті

вдається сказати і зробити що-небудь

нове для блага людства і своєї

Батьківщини.»

                                      

 О. О. Богомолець

 

 

26 травня виповнюється 135 років з дня народження видатного українського вченого-медика, президента Академії наук УРСР, директора Інституту клінічної фізіології Олександра Олександровича Богомольця.

Народився Олександр Богомолець у Києві. Закінчивши гімназію, вступив на медичний факультет Новоросійського університету в Одесі. Після закінчення університету (1906) працював на кафедрі загальної патології під керівництвом видатних вчених того часу.

У 1909 році О.О. Богомолець захистив докторську дисертацію «До питання про мікроскопічну будову і фізіологічне значення надниркових залоз у здоровому і хворому організмі».

В 1911-1925 рр. – професор Саратовського університету, в 1925-1931 рр. – завідуючий кафедрою патофізіології 2-го Московського медичного інституту, в 1928-1931 рр. – директор Інституту гематології і переливання крові в Москві. Організатор і директор Інституту експериментальної біології і патології Міністерства охорони здоров’я України (1930 р.) та Інституту клінічної фізіології АН України (1934 р.).

О. О. Богомолець відомий як неперевершений теоретик медицини, талановитий вчений, який  запроваджував сміливі ідеї та винаходи в практику охорони здоров’я у вигляді наукових розробок з ендокринології, онкології, фізіології та патофізіології .

Наукові розробки Олександр Олександрович спрямовував у рекомендації з продовження тривалості людського життя.

Діяльність Богомольця і його школи – ціла епоха в розвитку вітчизняної медико-біологічної науки. За талановитістю, енциклопедичною освіченістю, широтою інтересів, цілеспрямованістю і результативністю експериментальних пошуків Олександру Олександровичу Богомольцю по праву належить місце поруч із видатними фізіологами і патологами – Іваном Сєченовим, Іллею Мечниковим, Іваном Павловим.

Олександр Богомолець опублікував понад 200 наукових праць. Він любив науку палко і віддано, служив їй з невичерпною зацікавленістю до кінця своїх днів.

Національна  парламентська бібліотека України з нагоди135-річчя від дня народження О. О. Богомольця (1881—1946), українського патофізіолога, державного і громадського діяча підготувала книжкову виставку

Експозиція презентує науковий доробок вченого, наукові монографії, матеріали конференцій та публікації, що  розкривають визначний вклад Олександра Богомольця у розвиток вітчизняної і світової медицини, дають уявлення про складний життєвий шлях видатного вченого.

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Грушевського, 1; 2 поверх.

Термін експонування: 26 травня  – 15 червня  2016 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД