Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Спільне засідання клубів «Бібліотека і Місто» та «Субота у Бегемота».

Зустріч з відомим російським літературознавцем Марієттою Чудаковою.

 

16 травня 2016 року в Національній парламентській бібліотеці України на спільному засідання клубів «Бібліотека і Місто» та «Субота у Бегемота» відбулася зустріч з відомим російським літературознавцем,  критиком, істориком, доктором філологічних наук, письменницею та громадським діячем Маріеттою Омарівною Чудаковою.

Маріетта Чудакова – автор більш як 200 наукових праць і статей в галузі історії літератури ХХ століття, історії філологічної науки і літературної критики. Основна сфера її дослідницьких інтересів – історія російської літератури радянського періоду, зокрема  творчість М. О. Булгакова.

Перша наукова біографія Михайла Булгакова була написана Маріеттою Чудаковою і видана у московському видавництві «Книга» у 1988 році. Велика кількість документів, свідчення сучасників письменника надали можливість автору не тільки скрупульозно відтворити віхи життя Булгакова, але і його творчу постать.

Маріетта Чудакова є багатолітнім Головою Всеросійського булгаковського фонду.

У дні святкування 125-річчя від дня народження  Михайла Булгакова, завітавши на Батьківщину письменника, М. Чудакова взяла участь  у Міжнародній науковій конференції «М. Булгаков. Ідентифікація. Місце. Час», яка проходила у Київському літературно-меморіальному музеї М. Булгакова 13-15 травня 2016 року.

Під час зустрічі 16 травня із шанувальниками творчості М. Булгакова у Бібліотеці  літературознавець зупинилася на історії придбання Булгаковського архіву Державною російською бібліотекою  («Ленінкою»), його опрацюванні та введенні у науковий обіг, першому опублікуванні знаменитого роману «Майстер і Маргарита» і його тріумфальну ходу протягом десятиліть.

Зі словами глибокої поваги згадала свою колегу по роботі у ДРБ, відомого історика, літературознавця та архівіста Сару Володимирівну Житомирську, яка чверть століття очолювала Відділ рукописів, перетворивши його в справжнє вогнище  культури, та передала в дар НПБУ книгу С. В. Житомирської «Просто жизнь» (М., 2008). На прохання автора передмову «Про роль особистостей в історії Росії ХХ століття» написала Маріетта Чудакова.

На пам’ятній зустрічі  з Маріеттою Омарівною Чудаковою фонд НПБУ збагатився її автографом: «Мой привет читателям Национальной парламентской библиотеки Украины!», який вона залишила на виданні, добре відомому читачам «Жизнеописание Михаила Булгакова» (М., 1988).

 

Інформацію підготовлено відділом СКД