Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 75-річчя від дня народження І. В. Жиленко (1941 - 2013), української поетеси

 

imageІрина (Іраіда) Володимирівна Жиленко (28 квітня 1941 – 3 серпня 2013)  — українська поетеса, дитяча письменниця, журналістка та мемуарист. Народилася під час Другої світової війни у Києві. Втратила усіх рідних, виховувалася у родичів в Звенигороді. 1964 року заочно закінчила Київський державний університет імені Тараса Шевченка. Ірина Жиленко отримала премію ім. В. М. Сосюри (1987, за книгу віршів «Дівчинка на Кулі») та національну премію України імені Тараса Шевченка (1996, за збірку «Вечірка у старій вінарні»). Була дружиною  відомого українського письменника Володимира Дрозда.

Працювала в редакціях газет і журналів. Перший вірш написала у восьмирічному віці. Дебютувала 1965 року збіркою «Соло на сольфі», яка спричинила тривалу дискусію у пресі. У 2011 вийшла книга спогадів Ірини Жиленко «Homo Feriens» (лат. «Людина святкуюча»). Її твори виходили в перекладі багатьма мовами світу, зокрема російською. Окрім того, вона є авторкою низки дитячих творів: повістей для дітей «Двічі по два дорівнює кульбабці» (1983) і «Новорічна історія про двері, яких нема, і про те, як корисно іноді помилитися номером» (1986), збірників дитячих віршів «Достигають колосочки» (1964), «Вуличка мого дитинства» (1979), «Казки буфетного гнома» (1985).

Головна тематика лірики Жиленко – обійстя та домашній сад, шлюб та родина, природа, доброта. У її поезії критики вбачають щирий ліризм, сполучений із вразливістю та винятковим смаком, насолоду життям з меланхолійним пізнанням мінливості світу, обережний еротизм та роздуми про смерть.

Померла поетеса 3 серпня 2013 у Києві, чин відспівування відбувся у Київському Фролівському монастирі.

До 75-річчя від дня народження І. В. Жиленко (1941 - 2013), української поетеси в Національній парламентській бібліотеці України підготовлено книжкову виставку. Експозиція вміщує літературу, що висвітлює життєвий і творчий шлях письменниці, її найвідоміші твори. 

На виставці представлено документи з фондів НПБУ. Для пошуку інших видань автора радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Набережно-Хрещатицька,1, 4 поверх.

Термін експонування: 28 квітня  – 23 травня 2016 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД