Субота, 4 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Лекції з історії чеської літератури

 

В рамках співпраці Національної парламентської бібліотеки України та Чеського центру у Києві, 23 квітня у читальній залі документів іноземними мовами відбулася сьома лекція з циклу ”Чеська література 20-го століття”: ”Чеська поезія другої половини ХХ століття («Квєтен», Я. Скацел, Ї. Ортен, Я. Блатний, Я. Заграднічек, Ї. Коларж, І. Верніш та інші)” .

Про життя і творчість поетів тієї доби розповіла Ірина Забіяка, кандидат філологічних наук, викладач теорії літературі Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

 

Восьма лекція ”Чеський underground 80-х років (І. М. Їроус, брати Тополи, П. Плацак,Ї. Г. Крховський)” відбулася теж 23 квітня, але у приміщенні Мистецького Арсеналу в рамках VI Міжнародного фестивалю ”Книжковий Арсенал”. Вона пройшла у формі зустрічі з одним з представників напрямку Яхимом Тополом, який презентував свою книгу ”Майстерня диявола”.

Яхим Топол є одним із найбільш перекладаних сучасних авторів, який почав писати ще молодим дисидентом, а продовжує вже науковим співробітником у Бібліотеці ім. Вацлава Гавела. У книгах він повертається до минулого, цікавиться подіями Другої світової війни та іншими визначними змінами в суспільстві, наприклад, чеською Оксамитовою революцією.

Лекцію презентувала перекладач-богеміст, викладач чеської мови при Чеському центрі у Києві Тетяна Окопна, яка й переклала цю книгу українською мовою. Модератором зустрічі була відома українська письменниця Оксана Забужко. На лекції були присутні не лише користувачі бібліотеки, але й інші відвідувачі фестивалю.

Наступна лекція ”Чеська література в екзилі” відбудеться 28 травня у Національній парламентській бібліотеці України в читальній залі документів іноземними мовами. Початок лекції о 12.00.

 

Інформацію підготовлено відділом документів іноземними мовами