Неділя, 5 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Культурно-мистецький захід

до 30-х роковин Чорнобильської катастрофи

 

image26 квітня 2016 року Україна та світ відзначають тридцяті роковини Чорнобильської катастрофи – найбільшої техногенної радіологічної катастрофи ХХ століття.

Майже 30 років минуло з того часу, як чорним крилом радіації «мирний атом» накрив величезні території, перетворив в зону запустіння благодатні українські землі, приніс біль і страждання мільйонам людей.

Наслідки цієї трагедії – не тільки соціально-економічні, екологічні, але й духовні – відчуваються і досі, й жодна статистика остаточно не скаже, скільки доль було понівечено чорнобильським смерчем, а відлуння катастрофи звучатимуть ще не одне десятиліття.

Саме тому історія цієї біди та історія її подолання варта того, щоб про неї знали і пам’ятали.

З метою належного вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи в Національній парламентській бібліотеці України було розпочато цикл заходів, пов’язаних з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи.

Культурно-мистецька акція, що відбулась в рамках Кіномистецької вітальні 21 квітня 2016 року, зібрала в конференц-залі Бібліотеки широке коло громадськості, зокрема, представників студентської, бібліотечної, творчої спільноти. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять загиблих і померлих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Завідувач сектору виставкової роботи відділу соціокультурної діяльності Людмила Кудря презентувала книжкову виставку «… Чи знаєш ти, світе, як сиво ридає полин …». Представлена в трьох великих розділах експозиція зібрала численні документи із фондів НПБУ, які знайомлять з історією катастрофи та її наслідками.

Як продовження теми наслідків Чорнобильської катастрофи та історії її подолання гостям Кіномистецької вітальні було представлено фотовиставку Євгена  Шваба  «Чорнобиль. 30 років потому…», світлини якої знайомлять із сучасним станом Чорнобильської АЕС, нелегкою працею обслуговуючого персоналу, будівництвом захисного конфайменту та сьогоденням міст Чорнобиль і Прип’ять.

По-особливому гостро і виразно тема Чорнобильської катастрофи зазвучала у документальній кінострічці «Чорнобиль. Хроніка важких тижнів», перегляд якої відбувся під час заходу.

Фільм режисера Володимира Шевченка, відзнятий групою кінодокументалістів студії «Укркінохроніка», став одним із перших кінематографічних творів з чорнобильської тематики, який правдиво, без прикрас доніс до широкого загалу інформацію про події, що відбувались в епіцентрі катастрофи. Робота над фільмом забрала життя режисера Володимира Шевченка. Його не стало через місяць після прем’єри кінострічки. Фільм вийшов на широкий екран у лютому 1987 року. Згодом картина була закуплена 132 країнами світу, і, отримавши нагороди дев’яти міжнародних кінофестивалів, увійшла в історію вітчизняної та світової кінопубліцистики.

Запрошений до слова, перед аудиторією виступив оператор фільму Віктор Кріпченко. Теплими словами він згадав членів знімальної групи і творців легендарної кінострічки. Багатьох вже немає серед нас, проте у створених ними унікальних кінокадрах знов і знов оживають незабутні події трагічної і вже далекої весни 1986-го як гімн мужності і героїзму тих, хто рятував країну від атомного лиха.

Після перегляду кінострічки до учасників заходу звернувся ліквідатор 1-ї категорії, заступник командира 731 спецбатальйону, член Національної спілки журналістів України Володимир Гудов. Тримаючи в руках свою книгу «731 спецбатальон», присвячену воїнам-ліквідаторам, які віддали здоров’я і життя в ім’я тих, хто живе нині, він сказав: «Живіть і пам’ятайте, і шануйте тих, хто своїм трудом на ЧАЕС, втрачаючи здоров’я, - рятував майбутнє – Вас, нове молоде покоління».