Четвер, 2 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Перегляд документального фільму «Мі – кро - фон!»

(до 30-х роковин Чорнобильської катастрофи)


image

Зустріч, що відбулась у Національній парламентській бібліотеці України в рамках Кіномистецької вітальні 27 квітня 2016 р., продовжила цикл заходів, розпочатих Бібліотекою до 30-х роковин Чорнобильської катастрофи.

26 квітня минуло 30 років від того дня, коли внаслідок вибуху на 4-му енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції сталася найбільша радіологічна техногенна катастрофа ХХ століття.

З моменту катастрофи і до 1991 року дані про Чорнобильську катастрофу мали гриф секретності, який поширювався не тільки на документи, а й на розповіді людей – учасників і свідків трагедії та її жахливих наслідків.

Документальний фільм «Мі – кро – фон!» («Укркінохроніка», 1989), перегляд якого відбувся в Кіномистецькій вітальні за участі режисера, відомого майстра документального кіно Георгія Шкляревського, викликав особливе враження, адже йшлося про свідчення людей, які проживають на забруднених радіацією навколо чорнобильських землях.

На момент створення кінострічка мала великий суспільний резонанс, оскільки одним з перших режисер виніс на широкий загал правдиву інформацію щодо екологічних наслідків Чорнобильської катастрофи і безкомпромісно оприлюднив проблемні  питання. Фільм стрімко обійшов екрани світу і здобув нагороди престижних міжнародних фестивалів.

Про це згадав і поділився роздумами, які виникали під час створення кінострічки, режисер Георгій Шкляревський. Не приховуючи почуттів, він розповів власну історію пережитих подій Чорнобильської весни 1986-го.

Після перегляду фільму слово взяв автор фотовиставки «Чорнобиль. 30 років потому…» Євген Шваб. Він згадав про мужність і проявлений героїзм всіх тих, хто брав участь у ліквідації катастрофи та її наслідків, а також здійснив екскурсію по експозиції світлин  і ознайомив присутніх із сьогоденням чорнобильських територій.

З неприхованим почуттям зацікавленості глядацька аудиторія  мала можливість поспілкуватися з  Георгієм Шкляревським, отримати відповіді на поставлені запитання та відчути подих тих років особисто від  митця.