П’ятниця, 3 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Лекція з історії чеської літератури


У суботу 16 квітня у читальній залі документів іноземними мовами відбулася шоста лекція з циклу ”Чеська література 20-го століття”: ”Шумна самотність Богуміла Грабала”. Богуміл Грабал – чеський письменник-прозаїк, поет, номінант Нобелівської премії 1994 року і лауреат «Оскара» за сценарій до фільму 1967 року «Потяги спеціального призначення».

У 60-х роках Грабал був найпопулярнішим письменником в Чехословаччині. Його прозу виводять із творчості Я. Гашека, а також модерних пошуків чеської літератури, пов'язаних із традиціями чеського поетизму та сюрреалізму. Як зауважують літературознавці, Грабал став найяскравішим, після Гашека, літературним виразником т. зв. «празької іронії», пронизаної тонким гумором філософії життя, крізь буденність і банальність якої просвічують високі ідеали та серйозні думки.

Лекцію підготувала Тетяна Окопна, перекладач-богеміст (є перекладачем оповідання Б. Грабала ”Здичавіла корова”), викладач чеської мови при Чеському центрі у Києві. До лекції була підготовлена тематична книжкова виставка.

Гостем заходу був молодий чеський письменник і поет Петр Шестак.

Наступна лекція ”Чеська поезія другої половини ХХ століття («Квєтен», Я. Скацел, Ї. Ортен, Я. Блатний, Я. Заграднічек, Ї. Коларж, І. Верніш та інші)” відбудеться 23.04.2016. Початок о 12.00.

 

Інформацію підготовлено відділом документів іноземними мовами