Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 50-річчя від часу заснування Українського товариства охорони пам’яток історії та культури (1966)

 

image

Українське товариство охорони пам'яток історії та культури (УТОПІК) — добровільна громадська організація, заснована 21 грудня 1966 року.

Товариство створювалося з метою «залучити широкі верстви населення до активної участі у виявленні, вивченні, збереженні, реставрації, консервації та популяризації пам'ятників історії, археології, архітектури, мистецтва, літератури й письменності, етнології». Головна діяльність спрямована на збереження пам'яток історії та культури, а також на контроль за додержанням законодавства про їх охорону і використання. 1969 року зусиллями товариства на околиці Києва було засновано і створено Музей народної архітектури та побуту України, де знайшли прихисток і багато пам'яток сакральної культури. На сьогодні — це один з найбільших скансенів у Європі. 

Вищим органом самоврядування товариства є з'їзд, який скликається один раз на п'ять років. У період між з'їздами діяльність Товариства координується Головною радою. Пленуми Головної ради скликаються не рідше одного разу на рік. Для поглибленої розробки окремих напрямків роботи УТОПІК була створена низка наукових та культурно-просвітницьких центрів: науково-дослідний центр «Часи козацькі», культурологічний центр УТОПІК, Український центр біографічної некрополістики.

Товариство традиційно проводить широку просвітницьку діяльність: виступило засновником і видавцем інформаційно-методичних бюлетенів «Пам'ятки України: історія та культура» (1969–1989, з 1989 року — всеукраїнський науковий часопис) та «Вісник УТОПІК» (1997–2003). З ініціативи Українського товариства охорони пам’яток історії та культури у 1992 році був відновлений науковий історико-філологічний журнал «Київська старовина» — колишній друкований орган Київської Старої Громади (1882–1906).

Нині УТОПІК видає всеукраїнський часопис «Відлуння віків» (з 1997 року) та кілька наукових і науково-популярних видавничих серій.

З 1991 року діє спільна структура НАН України та УТОПІК — Центр пам'яткознавства. В межах пам'яткоохоронних програм товариства проводяться численні публічні та наукові заходи, покликані привернути увагу як офіційних органів, так і широкої громадськості до пам'яткознавчої і пам'яткоохоронної проблематики.

В Національній парламентській бібліотеці України підготовлено книжкову виставку до 50-річчя від часу заснування Українського товариства охорони пам’яток історії та культури. Експозиція вміщує літературу, яка розповідає про діяльність товариства, його основні напрямки роботи та літературу, де УТОПІК виступило як засновник і видавець ряду видань. 

На виставці представлено документи з фондів НПБУ. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 14 квітня – 5 травня 2016 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД