Четвер, 2 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація  фотовиставки Андрія Чекановського

«Зона сумної пам’яті»

(до 30-річчя аварії на ЧАЕС)

 

7 квітня 2016 року в Арт-галереї Національної парламентської бібліотеки України відбулося відкриття фотовиставки «Зона сумної пам’яті». Експозиція приурочена до  30-ї річниці жахливої техногенної катастрофи – аварії на Чорнобильській атомній станції, що спричинила великі людські жертви, позбавила життя і здоров'я багатьох ліквідаторів та мирних жителів.

Учасники презентації вшанували хвилиною мовчання пам'ять загиблих в ім'я життя нинішніх і прийдешніх поколінь, пам'ять про тих, хто врятував світ ціною життя.

Світлини українського фотохудожника, члена Національної спілки фотохудожників України Андрія Чекановського, зроблені у м. Прип’ять, м. Чорнобиль, в місцях 10- та 30-кілометрової Чорнобильської зони, стали своєрідною фоторозповіддю про сучасне життя в Зоні відчуження, про трансформації в природному навколишньому середовищі краю.

Серед почесних гостей на відкритті були присутні: голова Ради ветеранів Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль Україна», Посол Миру, доктор права, професор Юрій Іванович Сєдих, громадський та політичний діяч, народний депутат трьох скликань (ІІ, ІІІ, ІV), постійний член Парламентської асамблеї Ради Європи Анатолій Варфоломійович Раханський, ліквідатор аварії на ЧАЕС 1 категорії, автор книги «731 спецбатальйон» Володимир Анатолійович Гудов.

 Відверті, емоційні та сумні спогади про квітневі події 1986-го, розповіді про своїх побратимів-ліквідаторів, яким довелося виконувати надзвичайно небезпечну і важку роботу, викликали зацікавленість і знайшли відгук в учасників презентації.

З відкриттям фотовиставки автора привітали Голова правління Національної спілки фотохудожників України Едуард Странадко та завідувач відділу соціокультурної діяльності НПБУ Олена Погонець.

У заході взяли участь відомі фотохудожники, користувачі та працівники НПБУ, представники бібліотечної спільноти м. Києва, ЗМІ.

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД.