Неділя, 5 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація вірменської літератури

(До  400-річчя вірменського книгодрукування в Україні)


1 квітня 2016 року  в  Національній парламентській бібліотеці України   спільно з Громадською організацією  «Спілка  вірмен України» відбулась  презентація видань вірменської літератури, присвячена 400-річчю вірменського книгодрукування в Україні.

400-річчя вірменського книгодрукування в Україні  – знакова дата в  історії вірменської діаспори в Україні, яка свідчить про її  значне історичне і культурне надбання, сформоване протягом століть. Львів став четвертим центром вірменського книгодрукування після Венеції, Константинополя і Риму не випадково, адже Україна історично завжди була країною, де існували великі вірменські общини. Першою вірменської друкованою книгою стала «Тисне їв Сагмос» («Псалтир Давида», грудень 1616 р.).

Галина Кириченко, заступник Генерального директора Національної парламентської бібліотеки України, привітала гостей та учасників заходу, відзначивши  основні здобутки Бібліотеки на 150-літньому  шляху від  першої публічної бібліотеки Києва до провідного національного закладу культури.

Початком презентації видань став молебень та благословення голови Української єпархії Апостольської церкви, єпископа Маркоса Оганесяна.

Вардан Арутюнян    голова Спілки вірменської молоді України зазначив, що Громадська організація «Спілка вірмен України» була  створена у 2001 році. Її головне завдання  –­ підтримка та розвиток етнічних вірмен, що проживають в Україні. Спілка проводить активну роботу з популяризації національних історичних цінностей.

Представники вірменської сторони – Вілен Мартиросян, Олена Оганесян, Вардан Арутюнян, Ваге Алавердян та  Акім Погосян, представили кращі видання  з питань літератури, мистецтва, багатовікової історії і сьогодення вірменської діаспори  України та з питань розвитку вірменознавства в Україні.

Під час презентації у рамках реалізації проекту Спілки вірмен України з формування вірменського книжкового фонду Національній парламентській бібліотеці України були передані в подарунок 22 видання українських і вірменських авторів, які поповнять книжковий бібліотечний фонд і невдовзі стануть доступними усім користувачам бібліотеки.

 

Інформація підготовлена відділом СКД