Неділя, 5 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу «Бібліотека і Місто»

 Тема: Сторінки історії київської медицини

 другої половини ХІХ - початку ХХ століть

 

6 квітня 2016 року, напередодні Всесвітнього дня здоров’я, на засіданні клубу розглядалася тема «Сторінки історії київської медицини другої половини ХІХ – початку ХХ століть». Висвітлював тему старший науковий співробітник  Національного музею медицини України Дмитро  Назаренко.

У лекції, що супроводжувалася багатим ілюстративним рядом,  йшлося про трьох визначних представників київської медицини – професорів Університету Св. Володимира  Беца Володимира Олексійовича, Афанасьєва Євгена Івановича та Трітшеля Карла Генріховича.

На жаль, імена цих визначних лікарів нині мало що говорять не лише пересічному киянину, але й їхнім сьогоднішнім колегам. Тож присутнім, серед інших – студентам Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, Київського вищого професійного училища водного транспорту, представникам київських медичних коледжів, було запропоновано познайомитися з науковою і практичною діяльністю добре відомих у київській медицині медиків того часу та вклонитися їхній пам’яті.

Володимир Олексійович Бец – всесвітньо відомий анатом, дослідник центральної нервової системи людини. Ним було закладено основи вчення про клітинну будову кори головного мозку, вперше описано гігантські пірамідні клітини передньої його частини (клітини Беца). Вчений створив унікальну колекцію препаратів, яка не мала рівних у світі, і подарував її Університетові. Однак, маловідома його діяльність як лікаря-клініциста, керівника медичної служби Південно-Західної залізниці. Заслуговує на увагу і його видавнича діяльність, зокрема видання творів з етнографії та історії України. 

Професор Євген Іванович Афанасьєв, навпаки, більш знаний киянам як громадський діяч. Завдяки його багаторічним старанням на посаді гласного міської Думи в Києві з`явилася каналізація. Однак, не варто забувати, що він був блискучим клініцистом-терапевтом, "кращим діагностом Південно-Західного краю", талановитим вченим. За його участі (в т. ч. і фінансової) та під пильним наглядом у Києві постає Лікарня для чорноробів. Євген Іванович - один з ініціаторів створення бактеріологічного інституту, Маріїнської общини сестер милосердя. Професор Є. І. Афанасьєв лікував еліту тодішнього Києва включно з генерал-губернатором і водночас був близким до Старої громади та прогресивних кіл міста.

Професор Карл Генріхович Трітшель виступав начебто антиподом Є. І. Афанасьєва, оскільки належав до т. зв. "німецької партії" в Університеті Св.Володимира. Однак, як і його попередник, він став рідним і близьким Києву. Це був лікар-гуманіст високої проби, який повною мірою передав свої знання і життєві принципи іншому славетному лікареві - Теофілу Яновському. Карл Генріхович стояв біля витоків організації боротьби з туберкульозом у Києві, був ініціатором створення санаторіїв в приміській зоні.