Неділя, 5 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Творчий вечір 

 народної артистки України Галини Яблонської

«65 років на франківській сцені.

 Сповідь на тлі бурхливої доби»

 

imageТворчий вечір, який відбувся в рамках Літературно-музичної вітальні «Гармонія Всесвіту» 1 квітня 2016 року, був присвячений народній  артистці України Галині Яблонській, яка 65 років служить сцені Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка. 

Усе життя Галини Яблонської пов'язане з професійним театром. «65 років на франківській сцені. Сповідь на тлі бурхливої доби» – саме так актриса назвала свій творчий вечір, протягом якого вона ділилася з присутніми своїми спогадами театрального життя.

До Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка Галину Яблонську запросили у 1951 році. Молода талановита артистка, красуня, яка ідеально підходила під типаж справжньої української дівчини, опинилася в колективі митців, котрі були її кумирами, а театр став рідним домом.

Тут вона зіграла десятки ролей, які залишилися у серцях глядачів. Виконувала головні й епізодичні ролі, грала жінок різного віку й характерів. Найулюбленішими стали Галя („Назар Стодоля” Т. Шевченка), Галя („Лиха доля” М. Старицького), Аделіна Тошева („Мата Харі” Н. Йорданова), леді Макдуф („Макбет” В. Шекспіра), Катря („Не судилось” М. Старицького).

У 1960–70-х роках знімалася в кіно у фільмах “Веселка”, “Безталанна”, “Не судилось”, “Поступися місцем”.

Але яким насправді було життя на франківській сцені, Галина Яблонська щиро, з гумором розповідала гостям Літературно-музичної вітальні. Захід супроводжувався уривками з вистав та читанням віршів у авторському виконанні Галини Гілярівни, чудовим імпровізованим музичним супроводом народного артиста України, композитора Володимира Губи. Модерував вечір кандидат мистецтвознавства, театральний критик, письменник Василь Неволов.

Завершенням зустрічі стало музичне привітання від випускниці Київського інституту музики ім. Р. М. Глієра Катерини Рочняк та гучні оплески на адресу Галини Яблонської.

Невичерпна любов до театральної справи дає актрисі натхнення і досі виходити на франківську сцену, допомагає зберігати жіночу красу, бути в чудовій  фізичній формі, повною сил і бажання, продовжувати виконувати свою духовну і громадянську місію національно свідомого митця,  в чому могли  пересвідчитися  всі присутні у залі.

 

Інформація підготовлена відділом СКД