Вівторок, 21 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу прихильників книги «Субота у Бегемота»

Презентація книги Михайла Васильєва «Икона французских военных». – Київ, 2015.

 

image26 березня 2016 року члени клубу прихильників книги «Субота у Бегемота» разом із Михайлом Васильєвим занурилися у сторінки реконструйованих історичних битв початку ХІХ століття, зокрема найбільшої битви Франко-російської війни 1812 року між російською й французькими арміями біля села Бородіно.

Безпосередній учасник реконструйованих битв, що відбувалися на території Іспанії, Німеччини, Росії, Михайло Васильєв виклав набуті знання у книзі «Икона французских военных» (Київ, 2015), де  розглядає у ретроспекції елемент організації армій Західної Європи в ХУІІІ-ХІХ століттях – так званий інститут вівандьє. В цей період Франція на правовому рівні вирішує проблему надання військам торгівельних  і побутових послуг цивільними особами. Їх бурхливий розвиток прийшовся на 1793-1815 роки, коли революційна, а згодом імперська Франція вела численні континентальні  та заморські війни. Джерелам і функціонуванню вівандьє – кантиньє (маркітанток) наполеонівської доби присвячене презентоване видання.

Книга містить унікальний ілюстративний матеріал і розрахована на всіх, хто виявляє інтерес до сторінок військової історії Франції.

Презентація відбувалася надзвичайно жваво і відзначалася особливим інтересом, оскільки включала яскравий документальний відеоряд та знайомство з  "гренадером" 2-го полку Легіона Вісли Герцогства Варшавського та "вівандьє" у строях тодішньої доби. Автор детально висвітлив призначення окремих елементів одягу, особливостей поведінки вівандьє – кантиньє. Закінчилася зустріч не лише традиційною автограф-сесією, але і фотосесією, а також символічним пригощанням від маркітантки.

Наприкінці Михайло Васильєв подарував Бібліотеці видання з таким дарчим написом: «Національній парламентській бібліотеці України з великою подякою за виключне ставлення до авторів». 

 

Інформацію підготовлено відділом СКД НПБУ