Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«До Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на туберкульоз»

 

imageСеред соціальних і медичних проблем людства особливе місце займає хвороба на туберкульоз. Туберкульоз – це соціально небезпечна інфекційна хвороба, яка може вражати всі верстви населення – від найбідніших та соціально неадаптованих до заможних і успішних. Її можна вважати ровесником людства. Туберкульозні ураження виявлено під час дослідження останків єгипетських мумій (2700 років до н. е.). У 1882 році німецький вчений Р. Кох виявив туберкульозну бацилу (мікробактерію), так звану паличку Коха.

Починаючи з 90-х років ХХ сторіччя спостерігається зростання розповсюдженості туберкульозу в усьому світі, у тому числі і в Україні. Третина населення земної кулі інфікована туберкульозною паличкою. Сучасною особливістю хвороби є наявність мікробактерій стійких до хіміопрепаратів, що утруднює лікування. У 1995 році Всесвітня організація охорони здоров’я визнала туберкульоз в Україні епідемію.

За офіційними даними (2005 р.) загальна кількість хворих на туберкульоз в Україні становить близько 1,5% чисельності населення. Туберкульоз став реальною загрозою національній безпеці України. Питання боротьби з туберкульозом є одним з пріоритетів державної політики у сфері охорони здоров’я.

Щорічно, 24 березня з метою запобігання виникненню і поширенню захворювання на туберкульоз згідно з Указом Президента України відзначається Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз.

imageВ цей день проводяться профілактичні заходи: анонімні обстеження на туберкульоз, розповсюдження санітарно-просвітницьких матеріалів з питань профілактики захворювання та консультації з питань здорового способу життя.

В Національній парламентській бібліотеці України з нагоди Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом розгорнуто книжкову виставку.

Представлені в експозиції видання інформують про причини виникнення та шляхи поширення туберкульозу. Монографії, популярні видання та статті з періодичних видань попереджають про небезпеку, пов’язану з захворюванням, дають рекомендації щодо своєчасного виявлення та методів лікування, про те, як запобігти туберкульозу і якими мають бути дії у випадку підозри на нього.

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами. 

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 24 березня  – 11 квітня 2016 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД