Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

«Зарубіжна Шевченкіана: Кобзар у  монументальному мистецтві»

 

image

Тарас Григорович Шевченко прожив лише 47 років, із них 34 припали на кріпацтво та заслання. Але слава про нього поширилася далеко за межі батьківщини. Однією із форм вшанування поета було і є спорудження пам’ятників та встановлення меморіальних дощок.

За останніми даними, 1384 — така кількість пам’ятників, які встановили українському генієві у всьому світі. Звісно, більшість монументів Шевченку розташовані на території України — 1256, зате майже півтори сотні розмістились у 35 країнах. 

Помітні й певні тенденції зображення Шевченка. На початку минулого століття його відтворювали як чоловіка похилого віку в кожусі та шапці. А зі здобуттям Україною незалежності, Шевченка почали зображати молодим.

image

Перший пам'ятник за кордоном встановили у Казахстані, де Шевченко був на засланні. У 1964-му році він з'явився і у Вашингтоні, тоді на відкритті був присутній навіть екс-президент США Дуайт Ейзенхауер.

Однак найоригінальнішими виявились італійці — зобразили Кобзаря давньоримським оратором та одягнули в римську тогу. А от найвище місце на Землі, де встановлений монумент поетові — це пік Шевченка у Кабардино-Балкарії – 4200 метрів над рівнем моря.

В Національній парламентській бібліотеці України підготовлено книжкову виставку «Зарубіжна Шевченкіана: Кобзар у монументальному мистецтві». Експозиція вміщує літературу, що розповідає про найкращі зразки монументальної Шевченкіани у світі, історію їх появи, а також статті з періодичних видань. 

На виставці представлено документи з фондів НПБУ. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами. 

Виставка експонується за адресою: вул. Набережно-Хрещатицька, 1, 3-ій поверх.

Термін експонування: 15 березня – 5 квітня 2016 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД