П’ятниця, 3 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Основоположник української опери


«Нема таких великих душ на світі…»
(Т. Г. Шевченко, 1856 р.)

 

Семен Степанович Гулак-Артемовський (16 лютого 1813, Городище — 17 квітня 1873, Москва) — український і російський композитор, співак, баритон (бас-баритон), драматичний артист, драматург, автор першої української опери. Навчався спочатку у Київському духовному училищі, потім у Київській духовній семінарії, був кращим її співаком. Після закінчення семінарії співав у київському митрополичому хорі у Софіївському соборі та Михайлівському Золотоверхому монастирі.

Долю С. Гулака-Артемовського вирішив його прекрасний голос. У 1838 році, коли Гулак-Артемовський навчався у київській бурсі, на його талант звернув увагу М. І. Глинка і взяв його з собою до Петербурга. Тут Глинка спочатку сам давав йому уроки співу, а 1839 року організував на його користь декілька концертів, а на зібрані кошти відправив вчитися за кордон. Побувавши в Парижі, С. Гулак-Артемовський виїхав до Італії, де після двох років навчання дебютував у флорентійській опері (1841). У 1842 Гулак-Артемовський повернувся до Петербурга, де протягом 22 років, до 1864 року був солістом російської імператорської опери, а в 1864–1865 — Великого театру у Москві. Широку популярність Гулаку-Артемовському, як композиторові, принесла опера «Запорожець за Дунаєм», датована 1862 р., яка стала українською музичною класикою.

Окреме місце у творчій спадщині Гулака-Артемовського посідають українські пісні, зокрема «Стоїть явір над водою» (присвячена Т. Шевченку, з яким автор дружив із 1838 р.), «Спать мені не хочеться», «Ой, на горі та й женці жнуть» – рапсодія зі збірки з семи пісень під загальною назвою «Українська свадьба» – та ін.

Загалом, в історії української культури Семен Степанович Гулак-Артемовський уславився своїм багатогранним талантом дарувати людям високі зразки музичного мистецтва і як фундатор української опери, створивши свого незабутнього "Запорожця за Дунаєм". Цією оперою композитор вписав яскраву сторінку в історію української музики та заклав міцну основу для подальшого її розвитку. 

До 200-річчя від дня народження Семена Гулака-Артемовського в Національній парламентській бібліотеці України підготовлено книжкову виставку. Експозиція вміщує різноманітні матеріали про співака із періодичних видань, матеріали досліджень життя та творчості композитора науковцями. 

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань цієї тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Інформація підготовлена відділом СКД